sunnuntai 2.10.2022 | 18:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Korpelan Voiman hallituksen entisen puheenjohtajan Antti Toivolan vastaus toimitusjohtaja Antti-Jussi Vahtealalle: Korpelan Voima on eksynyt juuriltaan

Ti 20.9.2022 klo 12:30

Toisin kuin Antti-Jussi Vahteala vihjailee (Lestijoki 15.9 ja KP 16.9.), aikaisemman kirjoitukseni (KP 1.9.) tavoitteena oli oikaista hänen ja eräiden luottamushenkilöiden perättömiä väittämiä.

Korpelan aikaisempana strategiana oli turvata oman alueen asiakkaille edullinen sähkö. Korpela oli yli sadan vuoden ajan luotettava yhteistyökumppani asiakkailleen. Korpelan sähkönhankinnan omavaraisuus on korkea. Korpelankosken vesivoimalaitosta lukuun ottamatta koko oma tuotanto hankittiin vuosina 1990–2020, eli aikana, jolloin olin hallituksessa. Edellä mainittuna aikana ostettiin mm. osuudet Olkiluoto 1, 2 ja 3 -ydinvoimalaitosten sekä Ristivedon tuulivoimapuiston tehosta. Investointeja tehtiin kohteisiin, joiden arvioitiin turvaavan asiakkaille edulliset hinnat.

Korpela ei lähtenyt vuonna 2006 perustetun Katternö Kraftin (KK) perustajajäseneksi, koska KK:n sähköntuotantokustannukset olivat Korpelan hallituksen arvion mukaan kalliit. Lisäksi turvelauhdelaitoksien tulevaisuuden näkymät olivat heikkenemässä.

KK:n sähkönhankinta perustui Kanteleen Voiman turvelauhdelaitokseen, jonka toiminta pysäytettiin turvepulan takia 2008. Voimalaitos suljettiin ja siirrettiin tehoreserviin 2015. Kanteleen Voiman liikevaihto vuonna 2021 oli 3,9 miljoonaa ja liiketoiminnan tappio 12,7 miljoonaa. Vahteala kertoo Korpelan kasvattaneen sähkönhankinnan omavaraisuutta ostamalla 2 prosentin omistusosuuden KK:sta. Vaikka ostettu lisäteho on marginaalinen, vaikuttaa se korottaneen Korpelan myyntihintoja.

Hallituksen puheenjohtaja Piia Rautiolan mukaan Korpelan nykyisen sähköntuotannon omavaraisuus on 50 %. Se muodostuu lähinnä ydin-, vesi- ja tuulivoimasta, joiden arvonlisäverollinen tuotantokustannus on noin 4,3 senttiä/kWh. Koska oma tuotanto riittää ”vain” 50 prosenttiin myytävästä sähköstä, joudutaan puolet ostamaan pörssihinnoin.

Jos Korpela suojaisi pörssihinnoin ostettavan sähkön nyt, maksaisi se joulukuun 2024 loppuun asti noin 19 senttiä/kWh. Vahteala kertoi suojanneensa syksyllä 2021. Hinnat olivat tuolloin noin puolet nykyistä alhaisemmat, eli Korpelan pörssihinnoin ostaman sähkön pitäisi maksaa noin 9,5 senttiä/kWh.

Korpelan sähkönhankinnan kustannukset ovat suojausten tekohetkestä riippuen noin 6,9–9,5 senttiä/kWh. Tähän verrattuna 24,80 sentin myyntihintaa voidaan pitää korkeana. Myynnin kate on kohtuuton, 161–259 prosenttia.

Hinnankorotuksen syy pitää sähkömarkkinalain ja kuluttajaviraston ohjeistuksen mukaan kertoa selkeästi. Todellisten syiden kertomisen sijaan Vahteala opastaa Oy Herrfors Ab:tä ja Pietarsaaren kaupunkia. Vahtealan mielestä Pietarsaaren kaupungin olisi pitänyt ostaa Herrforsilta kaukolämpötoiminta, jonka Herrfors osti Pietarsaaren kaupungilta vuonna 2014. Kokemukseni mukaan Pietarsaaren energiapolitiikka on Vahtealan avausta pitkäjänteisempää.

Pitkien neuvottelujen päätteeksi Herrfors onnistui UPM Oyj:n kanssa turvaamaan pietarsaarelaisten asiakkaiden kaukolämmöntarpeen, vaikka Alholmens Kraftin (AK) tulevaisuuden näkymät sähköntuotannossa ovat hiipumassa. Vahtealan erikoiseen väittämään viitaten muistutan, että olin alusta loppuun saakka kiinteästi mukana AK:n omistuksen uudelleen järjestelyissä. Tunnen yksityiskohdat osakejärjestelyjä myöten tarkasti.

Niin suojaukset kuin muutkin toimet yrityksessä täytyy tehdä niiden henkilöiden toimesta, jotka kulloinkin ovat päättäjinä. Vahteala yrittää peitellä tekemättömyyksiään syyttelemällä muita. Kuulostaa siltä, ettei hän ole seurannut sähkökauppaa tiiviisti, kuten hallituskausieni aikaiset muut toimitusjohtajat tekivät.

Ei ole yllättävää, että Vahtealalla on ollut Korpelan tietojärjestelmien kanssa vaikeuksia, vaikka ulkopuoliset IT-yhtiöt ja tilintarkastusyhteisöt ovat todenneet ne hyviksi. Järjestelmät käyttöönottaneet asiantuntijat eivät ole enää Korpelan palveluksessa, sillä Vahteala siirsi heidät ulkoportaille. Uudeksi IT-palveluntuottajaksi Korpela valitsi Joki ICT:n, jonka hallituksen puheenjohtaja Vahteala oli valintahetkellä 12.1.2021.

Luottamusmiesten on voitava luottaa siihen, että virkamiehet ovat valmistelleet asiat huolellisesti ja puhuvat totta. Jos virkamiehet vetävät mutkat suoriksi ja selittelevät asioita itselleen parhaiten päin eivät luottamusmiehet ehdi päätöksentekohetkellä oikaisemaan kaikkia mutkia.

Korkeiden hintojen aiheuttaman asiakaskadon ja Olkiluoto 3 valmistumisen seurauksena Korpelan sähköntuotannon omavaraisuus saattaa nousta yli sataan prosenttiin. En jaksa uskoa, että luottamushenkilöiden tavoitteena on hylätä asiakkaat ja muuttaa Korpela pelkästään pörssiin sähköä myyväksi yhtiöksi.

Korpela rakennettiin talkoilla, asiakkaita varten. Toivon, että luottamusmiehet palauttavat Korpelan takaisin juurilleen, palvelemaan alueen asiakkaita edullisin hinnoin.

Antti Toivola

Sievi

Kirjoittaja on pitkäaikainen Korpelan Voiman hallituksen puheenjohtaja, joka joutui luopumaan tehtävästä 2020.

Lue aiempaa keskustelua aiheesta:

Korpelan Voiman hallituksen entisen puheenjohtajan Antti Toivolan mielipide: Korpelan Voiman sähköntuotannon omavaraisuus on korkea – "Korpelan nykyjohdon olisi aika katsoa peiliin, kääriä hihat ja ryhtyä tekemään töitä Korpelan Voiman ja sen asiakkaiden hyväksi"

Korpelan Voiman toimitusjohtaja Antti-Jussi Vahtealan vastaus Antti Toivolan mielipidekirjoitukseen: "En tiedä miten tämän kokoista energiayhtiötä on uskallettu johtaa ilman, että mitään järjestelmiä on ollut käytössä"

#

Kommentoi 4 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.