tiistai 16.8.2022 | 05:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ukkospuuskiin ja rankkasateisiin on syytä varautua viikonloppuna – Ukkoskuurojen yhteydessä voi sataa vettä yli 20 millimetriä tunnissa, paikoin jopa yli 50 millimetriä

Säärintama tuo lännestä lähipäiviksi voimakkaita ukkosia ja rankkasateita

Joni Mäki-Petäjä
Pe 5.8.2022 klo 09:34

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ilmatieteen laitos varoittelee perjantaina voimakkaista ukkospuuskista ja rankkasateista, jotka pyyhkäisevät osaltaan myös Lestijokilaakson yli.

Maan länsiosasta Etelä-Lappiin yltävällä alueella voi esiintyä perjantaina voimakkaita ukkospuuskia ja rankkasadetta. Lauantaina säärintama liikkuu itään.

Ilmatieteen laitoksen tekemän ennusteen mukaan perjantaiksi lännestä virtaa hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa Suomeen aina Etelä-Lappia myöten. Samalla lännestä lähestyy säärintama, jonka etupuolelle länteen ja pohjoiseen voi kehittyä voimakkaita ukkoskuuroja ja runsaita sateita.

Perjantaiaamuna säärintama sateineen yltää länsirannikolle, ja iltapäivään mennessä se on jo maan länsiosasta Etelä-Lappiin yltävällä alueella. Päivän aikana rintaman etupuolella voi kehittyä ukkosia, joissa voi esiintyä voimakkaita puuskia ja rankkasateita. Tampereelta ja Jyväskylästä kohti Koillismaata yltävä alue on suotuisin voimakkaiden ukkosten kehittymiselle.

Ukkoskuurojen yhteydessä voi sataa vettä yli 20 millimetriä tunnissa. Vuorokausikertymät voivat olla lännestä Etelä-Lappiin yltävällä alueella runsaita: yleisesti vuorokauden aikana voi sataa 20‒30 millimetriä, paikoin jopa yli 50 millimetriä.

– Rankkasateet voivat aiheuttaa paikoin taajamatulvia ja ukkospuuskat puiden kaatumisia sekä sähkökatkoja, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto sanoo.

Perjantaina poutaisin ja lämpimin alue ulottuu Uudeltamaalta Etelä-Karjalaan, siellä lämpötila yltää yleisesti yli 25 asteeseen.

Lauantain vastaisena yönä säärintama alkaa liikkua maan etelä- ja keskiosan poikki kohti itää. Lauantai-iltapäivällä idässä voi kehittyä ukkoskuuroja voimakkaine ukkospuuskineen ja rankkasateineen. Tilanteeseen tuo kuitenkin epävarmuutta säärintaman etenemisvauhti.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.