tiistai 24.5.2022 | 12:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tunnettujen taiteilijoiden näyttelyt jatkuvat Lohtajalla – Tove Jansson ja muumit -taidenäyttely Jukkolanmäelle kesällä 2022

Joni Mäki-Petäjä
Ti 25.1.2022 klo 20:51

Jukkolanmäen Navetanvintin galleriassa Lohtajalla järjestetään ensi kesänä kuvataiteilija Tove Janssonin taidenäyttely. Navetassa tullaan esittelemään Janssonin taidemaalauksia, kuvituksia, sarjakuvia ja muuta tuotantoa sekä hänen elämäänsä eri visuaalisin keinoin.

Keskiössä ovat muumihahmot ja niiden luomisprosessi, mutta näyttely ei rajoitu pelkästään niihin. Meri ja merellisyys tulevat olemaan näyttelyn kattoteemoja. Jansson vietti melkein kaikki elämänsä kesät Pellingin saaristossa itäisellä Suomenlahdella, ensin lapsuudenperheensä ja myöhemmin elämänkumppaninsa, taidegraafikko Tuulikki Pietilän kanssa.

Meri ja saaret olivat Janssonille rakas näky ja iso inspiraation lähde, mikä näkyy läpi koko hänen taiteellisen tuotantonsa. Meri oli erityisen tärkeä elementti muumitarinoissa, joissa siitä kehittyy melkein oma hahmonsa.

Näyttelyssä esillä on mm. Meidän meri -kampanjan kuvituksia ja valokuvia Janssonin elämästä saaristossa. Lisäksi tilassa esitetään dokumenttielokuvaa Haru – yksinäisten saari, jossa näkyy Janssonin ja Pietilän kuvaamaa kaitafilmimateriaalia heidän kesistään Klovharun saarella.

Moomin Characters Oy Ltd

Virallinen Muumi-hahmojen tekijänoikeuksien valvoja.

Kaikki Muumilaakson hahmot ovat maailmanlaajuisesti rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Muumit ovat yksi Suomen suurimmista vientituotteista, ja niillä on maailmanlaajuinen fanikunta.

Tove Jansson kirjoitti ja kuvitti useita Muumi-romaaneja ja satoja sarjakuvia vuosien 1945 ja 1980 välillä.

Tove Jansson perusti Moomin Characters Oy Ltd:n 1950-luvulla yhdessä veljensä Lars Janssonin kanssa huolehtimaan Muumi-hahmojen tekijänoikeuksista, ja se on edelleen perheyritys.

Rights and Brands on yrityksen maailmanlaajuinen agentti lisenssiasioissa.

Näyttely tulee olemaan ensimmäinen Tove Janssonin töitä ja elämää esittävä taidenäyttely Keski-Pohjanmaalla. Se on suunnattu kaikenikäisille, ja lapset on huomioitu omalla osallistavalla muumiosiolla.

Näyttely toteutetaan Moomin Characters Oy:n suomin teoslainoin.

Tove Jansson (1914-2001) on maamme tunnetuimpia ja suosituimpia taiteilijoita ja hänen työnsä ovat saavuttaneet suurta mainetta myös ympäri maailman. Jansson piti itseään aina ensisijaisesti taidemaalarina, mutta hän oli erittäin monialainen taiteilija myös muilla saroilla; hänet tunnetaan hyvin kuvataiteen lisäksi myös kirjailijana, kuvittajana, pilapiirtäjänä ja sarjakuvapiirtäjänä. Janssonin tunnetuimpia töitä ovat ehdottomasti rakastetut muumihahmot, jotka ovat lumonneet useita sukupolvia ympäri maailman.

Toimintaa Jukkolanmäen Navetanvintillä ja navetassa pyörittää Navetan Naiset Oy, joka koostuu kahdeksasta Jukkolan suvun naisesta. Vuosien 2013-2017 aikana asteittain juhlakäyttöön kunnostetussa navetassa järjestetään häitä ja muita juhlatilaisuuksia ja pidetään kesäkahvilaa. Aikaisempina kesinä tilassa on ollut esillä Miina Äkkijyrkän ja Kaj Stenvallin taidetta.

Tove Jansson ja muumit -näyttely on avoinna kesäkuun lopusta elokuun alkuun.

#