perjantai 3.12.2021 | 09:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Himankalaislähtöinen Jukka Uunila, 98, on menehtynyt, suuri urheiluvaikuttaja on poissa – Seurasi keskipohjalaista urheilua tarkasti vanhuuteensa saakka

Joni Mäki-Petäjä
Ti 23.11.2021 klo 16:51 | päivitetty ke 08:38

Himankalaislähtöinen urheilujohtaja, kauppaneuvos Jukka Uunila on kuollut. Uunila kuoli Helsingissä 98-vuotiaana maanantai-iltana. Jukka Uunila menehtyi lyhyen sairaalahoidon jälkeen koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, kertoi hänen poikansa Kari Uunila STT:lle.

Jukka Uunila oli syntynyt 4. kesäkuuta 1923.

Uunila toimi Olympiakomitean puheenjohtajana vuosina 1969–1984. Hän toimi Suomen urheiluliiton (SUL), Olympiakomitean (OK) ja Suomen valtakunnan urheiluliiton (SVUL) johtotehtävissä.

Uunilan vaikutusvaltaa lisäsi Oy Veikkaus Ab:n toimitusjohtajuus vuosina 1973–90.

Uunila hakeutui 1940-luvun puolivälin jälkeen Vierumäen urheiluopiston liikuntaneuvojakurssille, jolta hän valmistui alkuvuodesta 1946. SVUL:n Keski-Pohjanmaan piirivalmentajasta ja SUL:n aluevalmentajasta tuli 1940-luvun lopussa juuri perustetun Kuortaneen urheiluopiston ensimmäinen johtaja.

Uunilalle myönnettiin Suomen urheilun suuri ansioristi vuonna 1983. Hän sai vuonna 2008 Suomen Urheilugaalassa Elämänurapalkinnon ja valittiiin vuonna 2013 Suomen urheilun Hall of Fameen. Uunila on valittu myös Keski-Pohjanmaan Liikunnan kunniagalleriaan.

Jukka Uunilan isä Kalle toimi suojeluskunnan aluepäällikkönä ja äitinsä Sally kansakoulunopettajana. Jukalla oli kaksi veljeä. Kun perhe muutti Kokkolaan, Jukka meni mukaan KPV:n jalkapallotoimintaan. Hänen lopulliseksi lajikseen tuli kuitenkin yleisurheilu, päälajina 400 metrin aitajuoksu kansallisella tasolla. Ura jäi lyhyeksi, kun hän ryhtyi valtakunnallisiin valmennus- ja järjestötehtäviin.

Keskipohjalaista ja erityisesti himankalaista urheilua Uunila seurasi tarkasti aina vanhuuteensa saakka. Uunila oli mm. Himangalla vuonna 2013 järjestettyjen Keski-Pohjanmaan maakuntaviestien suojelija.

Lähde: Antti O. Arponen: Jukka Uunila. Suomalainen urheiluvaikuttaja. Suomen Urheilumuseosäätiö. 2012.

#