torstai 16.9.2021 | 14:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen maastopaloalueen tilanne on perjantaiaamuna vakaa, puuskittainen tuuli ja kaatuilevat puut sammuttajien riesana – Lisäresurssit ja perjantaille ennustettu vesisade kelpaavat pelastusjohtajalle paremmin kuin hyvin: "Silloin voisi jopa pari tanssiaskelta ottaa"

Anu Jylhä, Vili Ruuska
To 29.7.2021 klo 10:16 | päivitetty pe 08:09

Toimitus julkaisee kokonaan maksuttomina sellaiset maastopaloon liittyvät jutut, joissa kansalaisille annetaan toimintaohjeita ja jotka edistävät ihmisten turvallisuutta ja terveyttä.

Maanantaina iltapäivällä Kalajoella syttynyttä maastopaloa on sammutettu yli kolmen vuorokauden verran. Torstaina Jokilaaksojen pelastuslaitos kertoi, että maastopalon leviäminen on saatu pysäytettyä sen riistäydyttyä hallinnasta keskiviikkoiltana. Palo levisi silloin rajoituslinjojen yli ja pääsi leviämään puuskaisen tuulen myötävaikutuksesta erittäin voimakkaasti ja nopeasti.

Kalajoen lisäksi Kannuksen kaupunki on tiedottanut varautumisesta mahdolliseen evakuointiin.

Sammutustehtävissä sekä niitä tukevissa tukitehtävissä on ollut torstaina lähes 250 henkilöä. Sammutustehtävissä olevan henkilöstön määrä oli illalla suurin piirtein ennallaan.

Jokilaaksojen pelastuslaitos tiedotti myöhään torstai-illalla, että paloalueen rajaus on tuulista huolimatta toistaiseksi pitänyt. Perjantaiaamuna tilanne on pysynyt samankaltaisena.

– Tilannetta voisi kuvata sanalla vakaa. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön. Painopiste on rajalinjan kastelussa, mutta paloa on myös sammutettu keskeltä silloin, kun se on ollut turvallista. Vaarana ovat olleet kaatuilevat puut, kertoo Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen perjantaiaamuna puoli seitsemän aikaan.

Uutena sammutushenkilöstöä vaarantavana tekijänä on tullut ilmi palaneella alueella itsestään kaatuilevat puut. Turvepitoinen maaperä niiden juuristossa on palanut, ja puut kaatuvat herkästi tuulessa. Juuripaakun alta yleensä paljastuu liekkeihin leimahtava palopesäke.

Haapanen lisää, että hankaluuksia on saanut aikaan alueen tiestön pinnoite, joka on aiheuttanut paljon rengasrikkoja niin raskaalle kuin erityisesti kevyelle kalustolle. Muuten uusia kalustotappioita ei ole ilmennyt. Myöskään uusia työtapaturmia ei ole sattunut.

– Iso kiitos kaikille mukana oleville. Ylivieskan kaupungin tarjoama majoitus on lähes täynnä, ja pitkiä vuoroja tehnyttä väkeä on päässyt lepäämään ja keräämään uusia voimia, Haapanen kiittelee.

Torstaina illalla noin kello 19 aikoihin alueen ohi meni ukkospilviä, joiden myötä puuskittainen tuuli voimistui ja niiden suunta muuttui rajoituslinjojen keston kannalta epäedulliseksi. Puuskatuulet saivat palon viriämään paikoittain, mutta rajoituslinjat kyettiin pitämään.

Tärkein tavoite edelleen on pyrkiä pitämään valmistellut rajoituslinjat. Kaiken varalta varaudutaan tilanteen yllättävään muuttumiseen sekä maastossa että johtamistoiminnassa.

Palo ei tällä hetkellä välittömästi uhkaa asutusta. Tuulen alapuolella olevien asukkaiden ja kiinteistöjen omistajien on kuitenkin edelleen syytä seurata tilannetta kiinteistönsä osalta ja varautua tarvittaessa omatoimisesti evakuoitumaan. Samalla heitä kehotetaan seuraamaan pelastuslaitoksen ja muiden viranomaisten tiedotteita ja mahdollisia vaaratiedotteita.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kuvaili tilannetta torstai-illalla Keskipohjanmaalle näin:

– Tuuli on puuskittaista ja pyörittävää. Se on suurin huolenaihe, Haapanen huokaa.

Evakuointimääräyksen riski on edelleen olemassa, eli leviämisen vaara ei ole täysin poistunut.

– Niiden ihmisten, joilla on kiinteistöjä paloalueen lähellä, kannattaa edelleen olla vähän varpaisillaan. Kannattaa seurata, mihin suuntaan aluetta savut lähtevät, minkänäköistä savu on ja rupeaako savu lähestymään rintamana, Haapanen opastaa ja jatkaa:

– Totta kai olemme hereillä ja annamme etupainotteisesti evakuointimääräyksiä. Haja-asutusalueella käytännössä käydään sanomassa ihmisille ovelta ovelle.

Tietyiltä osin valoa näkyy tunnelin päässä vakavan tilanteen keskellä.

– Positiivinen puoli on se, että olemme saaneet todella hyvin lisäresursseja. Tilanteen alkuvaiheessa jouduimme teettämään aivan liian pitkiä työvuoroja, joten oma väkemme on äärettömän väsynyttä. Heillä työvuorojen tiheys on ollut kohtuuton. Olemme saaneet väkeä muilta pelastuslaitoksilta. On tulossa sammuttajia Varsinais-Suomesta, Pirkanmaalta, Pohjois-Karjalasta... Saamme lyhyemmän vaihtokierron, Haapanen iloitsee.

Uskoa antavat myös sääennusteet. Jos ne toteutuvat, perjantaina alueelle osuisi kunnollinen vesisade.

Se kelpaisi paremmin kuin hyvin?

– Kelpaisi paremmin kuin hyvin. Silloin voisi jopa pari tanssiaskelta ottaa, Haapanen intoutuu letkautukseen, joka kuvastaa hyvin, kuinka koville on jouduttu.

Rajavartiolaitos raportoi Twitterissä torstaina iltapäivällä lintuperspektiivistä, miltä palopaikalla näyttää. Katso twiitti tästä:

Tehtävään on saatu hankittua lisäresursseja niin omalta alueelta kuin lähes kaikista Suomen muista pelastuslaitoksista. Mukana tehtävässä on resursseja edelleen Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon, Lapin, Oulu-Koillismaan, Kainuun, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan pelastuslaitoksilta.

Puolustusvoimilta kohteessa on kaksi hälytyskomennuskuntaa ja kaksi telakuorma-autoa letkuperävaunuineen. Helikoptereita on tällä hetkellä neljä: kaksi Puolustusvoimilta, yksi Rajavartiolaitokselta sekä Aslak-pelastushelikopteri Lapista. Aluehallintovirasto on tihentänyt alueella palovalvontalentoja siten, että kone käy alueella kolmen tunnin välein.

Tehtävään on lähettänyt ja lähettämässä lisävoimavaroja ja vaihtohenkilöstöä aiemmin mainittujen pelastuslaitosten lisäksi Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitos. Puolustusvoimien maatoimintaresurssit ovat ennallaan.

Ylivieskan kaupunki on varustanut tässä vaiheessa 95 majoituspaikkaa, joita tarvitaan kaukaa tulevien henkilöresurssien lepotiloiksi. Majoitustiloja tarvitaan vähintään sunnuntaihin asti.

Yksi sammutustoimintaan osallistunut loukkaantui torstaina lievästi saatuaan palovamman. Myöhemmin torstaina toinen sammuttaja loukkaantui lievästi saatuaan tuki- ja liikuntaelinvamman. Kaikkiaan on tapahtunut neljä lievää työtapaturmaa palon alkamisen jälkeen.

Paloalue käsittää alueen Kalajoen Kortesalmelta Pahapuhdolle asti. Alueen sisälle jää Susineva.

Paloalue kartalla alla:

Jos kartta ei näy, klikkaa tästä.

Kalajoen kaupunki tiedotti torstaina varautumisesta evakuointeihin maastopalon johdosta.

Alla Vartiolentolaivueen twiitit torstailta:

Vartiolentolaivue toteuttaa Rajavartiolaitoksen tehtävien edellyttämän lentotoiminnan helikoptereilla ja lentokoneilla.

//29.7. kello 10.34 Juttuun lisätti Jarmo Haapasen twiitit.

//29.7. kello 11.40 Lisätty tieto Kalajoen kaupungin tiedotteesta.

//29.7. kello 11.50 Lisätty Vartiolentolaivueen twiitit.

//29.7. kello 12.30 Päivitetty juttua uusilla pelastuslaitoksen tiedotteen tiedoilla.

//29.7. kello 13.49 Lisätty tieto Kannuksen varautumisesta mahdolliseen evakuoimiseen.

//29.7. kello 17.18 Päivitetty juttua. Muokattu otsikkoa.

//29.7. kello 22.29 Päivitetty juttua.

//29.7. kello 22.38 Muokattu otsikkoa. Päivitetty juttua.

//30.7. kello 5.45. Lisätty tieto viime yön tilanteesta. Muokattu otsikkoa.

//30.7. Kello 6.42. Päivitetty perjantain tilannetta pelastusjohtajan kommenteilla.

Lue lisää:

Pohjois-Savosta Kalajoen tulimereen hälytetyt Reijo Kiimalainen ja Janne Haatainen palautuivat metsän kuumuudesta Raution sillalla, kannuslainen Tapani Eskola taas urakoi Mutkalammin vaikeakulkuisten taipaleiden takana – Maastopaloa sammutetaan yhteistyöllä: "Helekatin hyvä henki"

Raution Pahkamaassa asuvien Ritva ja Pentti Keskikukon kotia uhkaa jo kolmas maastopalo – "Ainakin rahapussi, lääkkeet ja kännykkä otettava mukaan, jos lähtö tulee"

Tästä jutusta pääset lukemaan, kuinka palo eteni maanantaina ja tiistaina

Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistö lupaa, että Kannuksessa kaupunginviraston ovet avataan, jos evakuointeihin jouduttaisiin

#