torstai 23.9.2021 | 20:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Korona piikkinä lihassa

To 3.6.2021 klo 05:00

Toukokuu meni Kannuksessa koronan varjossa ja sen jälkimainingit jatkuvat tavalla taikka toisella läpi kesän.

Koronarokotukset menevät nyt vauhdilla eteenpäin Lestijokilaaksossa. Itsekin kävin piikin ottamassa vasempaan olkapäähän maanantaina Kannuksen terveyskeskuksessa, jossa neljässä vuorossa pistettiin kansalaisille rokotetta. Oireita ei ainakaan toistaiseksi ole tullut. Ainoa ”vaiva” on ollut kosketusherkkä pistokohta. On joutunut nukkumaan oikealla kyljellä. Mutta sen verran voi hyvän asian vuoksi toimittajakin kärsiä.

Tavoitteena on saada 70%:n rokotesuoja suomalaisiin. Tällä tahdilla siihen päästään heinäkuun lopulla. Käykääpä hakemassa piikki, jotka siihen tällä hetkellä ovat oikeutettuja. Kohtapuoliin taitavat rokotukset olla mahdollisia jo kolmekymppisillekin.

Koronan kokoontumisrajoitukset ovat tuoneet päänvaivaa monelle toimijalle. Urheiluseuroissa eletään tällä hetkellä hektisiä aikoja. Soiten suositukset ja Avin päätökset ovat poikenneet toisistaan ja tulkinnanvaraa on riittänyt. Tässä samassa hetteikössä myös kunnat tekevät omia päätöksiä ja linjauksia. Moni saattaa kokea turhautumista ja epäoikeudenmukaisuutta erilaisista tulkinnoista ja päätöksistä. Mutta täytyy muistaa, että kaikki pyrkivät menemään turvallisuus edellä. Tilanne on poikkeuksellinen ja hankala kaikille organisaatioille.

Esimerkiksi pesäpalloa pelattiin keskiviikkona Kannuksessa ilman yleisöä, mutta Vähässäkyrössä ja Ylivieskassa sai ottaa yleisöä niin paljon kuin paikalle saapui. Tilanne oli päinvastainen vielä ennen toukokuuta monessa suhteessa, mutta johonkin ne rajat on vain vedettävä.

Myös ylioppilasjuhlissa ja valmistujaisissa tilanteet vaihtelevat paikkakunnittain. Oli sitten juhlat mihin aikaan vaan, tärkeintä on nauttia kesästä. Juhlia ehtii järjestää, kun saadaan tämä korona hallintaan. Tuskin siitä koskaan kokonaan eroon päästään, mutta koronan kanssa on vain opittava elämään siedettävästi.

Perustasoa odotellessa!

#