torstai 23.9.2021 | 21:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Kannuksen kaupunginjohtaja Jussi Niinistön kolumni: Surullisenkuuluisa vappubrunssi

Ke 26.5.2021 klo 19:00

Keski-Pohjanmaan koronatilanne ehti ennen vappua olla jonkin aikaa jopa koko Euroopan parhain, kunnes muuan surullisenkuuluisa vappubrunssi Kokkolassa käänsi tilanteen päälaelleen. Euroopan valopilkusta tuli Suomen synkin maakunta.

Sananlasku ”ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa” tulee väistämättä mieleen kulunutta kevättä ajatellessa. Matka lintukodosta epidemian leviämisvaiheeseen oli niin nopea, ettei sellaista ollut Suomessa aikaisemmin nähty.

Uusi tilanne ärhäkästi leviävine intialaisine virusmuunnoksineen heijastui nopeasti myös Kannukseen. Tartunnat keskittyivät lapsiin ja nuoriin, siksi koulut oli pantava etäopetukseen. Aivan pienetkin lapset ovat saaneet tartuntoja.

Tautitilanne pahenee, kunnes se taas paranee – edellyttäen, että noudatamme viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä. Ne on annettu turvaksemme. Koulut, uimahalli, kuntosali, nuoriso- ja muut kaupungin tilat ovat vielä toistaiseksi kiinni, mutta toivottavasti niitä päästään pian avaamaan.

Lapset ja nuoret kokevat taudin pääosin lievänä. Pelkona on, että heidän kauttaan tauti laajemmin leviää vanhempaan väestöön ja riskiryhmiin, joita ei vielä ole rokotettu. Tätä kirjoittaessa ei näin onneksi ole tapahtunut.

Nyt ei ole leikki kyseessä, jos haluamme osallistua tulevan kesän yleisötapahtumiin. Rokotusten ja kesän edetessä olemme toivottavasti tilanteessa, jossa voimme osallistua niihin turvallisesti. Ollikkalan messuista voi tulla iso tapahtuma!

Ennen kuin olemme saavuttaneet rokotekattavuuden, on käytävä kuntavaalit. Parhaillaan on ennakkoäänestys käynnissä. Keski-Pohjanmaan ja eritoten Kannuksen vinkkelistä vaalien siirto ei ollut hyvä asia, mutta minkäs teet.

Ei ollut muuta tehtävissä kuin yrittää järjestää äänestäminen kaupunginvirastolla mahdollisimman turvalliseksi. Uskon, että se sitä myös on – vaalitiimimme on tehnyt hyvää työtä – ja sitä paitsi onko äänestäminen loppujen lopuksi sen turvattomampaa kuin kaupassa käyminenkään?

Kannuksen kaupungin vaaliohjeistukset ovat hyvät ja saaneet runsaasti julkisuutta. Keskusvaalilautakunnan sihteeri Mari Eirola oli asiasta jopa valtakunnallisissa uutisissa.

Maakuntalehti puolestaan arvioi Kannuksen kaupungin päätöstä jakaa äänestäjille omat koronaturvalliset kynänsä liikuttavan keskipohjalaiseksi. ”Ongelmaa ei lähestytä trossaten, vaan käytännönläheisesti ja pienieleisesti.” Juuri niin.

Jussi Niinistö

Kannuksen kaupunginjohtaja

#