sunnuntai 16.5.2021 | 12:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan ja KPK Median paikallislehtien vaalipaneelien sarja alkoi maanantaina – Aiheena Pietarsaaren kuntapolitiikka, katso lähetys tästä

Seuraavien neljän viikon aikana striimataan kaikkiaan 14 kuntavaaliväittelyä eri puolilta Keskipohjanmaan levikkialuetta.

Riikka Sipilä, Kristian Sundqvist
Ma 12.4.2021 klo 09:50 | päivitetty ma 18:25

Keskustelu kuntapolitiikasta käynnistyi toden teolla maanantaina 12. huhtikuuta, kun Keskipohjanmaa aloitti lehtikonsernin vaalipaneelien sarjan.

Ensimmäinen suorana striimattu vaaliväittely oli nähtävissä Keskipohjanmaan verkkosivuilla klo 17 alkaen, ja se keskittyi Pietarsaareen.

Mukana paneelissa olivat tällä hetkellä Pietarsaaren valtuustossa mukana olevien puolueiden ja poliittisten ryhmien edustajia. Puheenjohtajana toimi Keskipohjanmaan toimittaja Kristian Sundqvist.

Teemoina maanantain paneelikeskustelussa olivat ainakin Pietarsaaren kuntatalous ja kouluasiat. Kaupungin suomenkielinen kouluverkko on muutosten edessä ja nykyisen Etelänummen koulun tontille kaavailtu yhtenäiskoulu jakaa mielipiteitä.

Keskustelua käytiin myös siitä, miten suhtautua Pietarsaaren kannalta ikäviin väestöennusteisiin. Kaupungin asukasmäärän ennustetaan vähenevän jyrkästi seuraavan 10–15 vuoden aikana, minkä lisäksi asujaimisto vanhenee nopeasti.

Kuntavaaleihin tuo Pietarsaaressa oman lisäjännityksensä spekulaatio siitä, että yksi ryhmä eli RKP saattaisi saada valtuustoon enemmistön. Puolueella on 43-jäsenisessä valtuustossa tällä hetkellä 19 edustajaa ja sen ehdokashankinta on onnistunut mainiosti.

Keskiviikkona 14. huhtikuuta alkuillasta striimataan Halsuan ja Kaustisen kuntavaaliehdokkaiden keskustelut suorana Keskipohjanmaan ja Perhonjokilaakso-lehden verkkosivuilla. Näiden vaaliväittelyiden puheenjohtajana on Perhonjokilaakson päätoimittaja Sanni Aho. Kuluvan viikon torstaina on puolestaan Nivalan kuntavaaliehdokkaiden vuoro, Nivala-lehden vt. päätoimittaja Eetu Kupulisojan johdolla.

Tasan viikon kuluttua maanantaina 19. huhtikuuta Keskipohjanmaan ja KPK Median paikallislehtien vaalipaneelien sarja jatkuu Kannuksesta, josta lähetettyä suoraa vaaliväittelyä ohjaa Lestijoki-lehden päätoimittaja Joni Mäki-Petäjä. Samalla viikolla suorat striimit lähetetään myös Ylivieskasta, jossa Kalajokilaakson päätoimittaja Seppo Kangas on puheenjohtajana Alavieskan ja Sievin ehdokkaiden vaaliväittelyille sekä Perhon ja Vetelin ehdokkaiden vaalipaneelit Ahon johdolla Perhonjokilaaksosta.

Seuraavien neljän viikon aikana striimataan kaikkiaan 14 kuntavaaliväittelyä eri puolilta Keskipohjanmaan levikkialuetta. Kolmannella ja neljännellä viikolla striimataan suorina lähetyksinä Toholammin ja Lestijärven (puheenjohtajana Mäki-Petäjä), Ylivieskan (Kangas), Selänteen alueen kuntien (Keskipohjanmaan toimittaja Antti Savela) sekä Kalajoen kaupungin kuntavaaliehdokkaiden väittelyt (Kalajokiseudun päätoimittaja Hanna Parhaniemi).

Sarjan viimeinen suora vaaliväittely toteutuu keskiviikkona 5. toukokuuta Kokkolasta, ja tässä vaalipaneelissa puhetta johtaa Keskipohjanmaan päätoimittaja Tiina Ojutkangas.

Kuntavaalit järjestetään 13. kesäkuuta. Ennakkoäänestys kotimaassa käynnistyy 26. toukokuuta. Ehdokashakemukset on jätettävä 5. toukokuuta mennessä.

//12.4. kello 18.24 Muokattu otsikkoa ja jutun aikamuotoja.

#