sunnuntai 16.5.2021 | 12:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tuula Pöyhtärin pääsiäistä enteilevä kolumni: Headhuntterin päänsärky

To 25.3.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pääsiäiseen liittyy monia uskomuksia, luudalla lentävistä noidista alkaen. Nykyään noitaämmät olisivat ahtaalla. Risuluutia kun ei tahdo löytyä ja huutokauppakeisari Palsanmäen viitekehyksissä kuparipannujen hinnat ovat pilvissä.

Ämmien työvälineitä voisi modernisoida, mutta miltä näyttäisikään kahvinkeitin katuharjaan teipattuna, eikä taitaisi kissakaan selvitä hiotulla harjan varrella. Sehän lentäisi jo nousukiidossa lepikkoon.

YT-neuvotteluissa selviäisi ettei töitä riitä, koska ei ole navettoja, joihin navigoida ja maidon tuotantolaitosten kamerat paljastaisivat oitis öiset kulkijat.

Headhuntterit kärsisivät päänsärystä, koska ei löytyisi firmaa johon ämmiä voisi rekrytoida. Ämmät pysyisivät maassa, aivan kuin Finnairin koneet korona-aikaan.

Pääsiäistarustoon kuulunevat myös kokot, jotka sytytettiin sekoittamaan luutalentoja. Häiritsevä meluaminen oli myös ämmien karkotuskeino.

Jotkut ahkerat vielä rakentavat kokkoja itsensä ja muiden iloksi. Niistä onkin muodostunut pääsiäisaaton kohtauspaikka, jossa makkarantuoksuinen tunnelma on mitä auvoisin.

Himangalla olen tutustunut trulliperinteeseen. Omia lapsiakin tuli puettua ja maalattua jos jonkin sortin noidiksi ja lopulta lapsiraukat joutuivatkin koreineen ja risuineen kylmään maailmaan, raitille kerjäämään.

Minun lapsuudessani virvottiin palmusunnuntaina. Isän opettama virpomisloru oli lyhyt ja ytimekäs: "Virpoi varpoi, tuoreeks terveeks, annat sie munan vai kanan."

Sain itse etsiä palkkani ja aina se löytyi papan tiskikaapista.

Pääsiäismunat, vihreä ruoho ja muut symbolit edustavat uutta elämää. Pääsiäiskertomus antaa myös ihmiselle uuden elämän toivon. Itselleni hiljainen viikko koostuu monista lausumattomista ajatuksista, jotka jäsentyvät suuren juhlan koittaessa täydelliseen rauhaan.

Ämmänimitykselle on olemassa monta synonyymiä. Itse samaistun vanhaan naiseen, eihän minuakaan enää rekrytoida.

Säästyy headhuntteri päänsäryltä.

Tuula Pöyhtäri

himankalainen eläkeläismamma

#