maanantai 1.3.2021 | 18:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toholampilainen Sakari Humalajoki Taitaja2021-finaaleihin – Kannuksen eläintenhoidon semifinaalista ei tällä kertaa kukaan jatkoon

Joni Mäki-Petäjä
Ma 22.2.2021 klo 15:36

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Seitsemän Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opiskelijaa on selviytynyt toukokuussa järjestettäviin Taitaja2021- eli ammattitaidon SM-kisojen finaaleihin. Heidän joukossaan on toholampilainen Sakari Humalajoki, joka yhdessä halsualaisen Jani Simoisen kanssa pääsi finaaliin kappaletavara-automaation parilajista.

Muuta finalistit ovat kokkolalainen Iiro Hiltula (lajina huonekalupuuseppä), kalajokinen Riku Kalliokoski (automaatioasennus), kokkolalainen Valtteri Verronen (verkkosivujen tuottaminen) sekä laukaalainen Iina Lampela ja perholainen Justiina Tarvonen (hevostenhoito). Kaksi viime mainittua opiskelevat Perhon toimipaikassa, muut Kokkolan Ammattikampuksella.

Taitaja2021-semifinaaleihin osallistui 1520 ammattiin opiskelevaa. Kpedusta mukana oli 38 opiskelijaa 13 eri lajissa.

Kannuksen toimipaikassa järjestettiin helmikuun alussa eläintenhoidon semifinaali. Siihen osallistuivat Kannuksessa toista vuotta opiskelevat Veera Karjalainen Oulusta, Julia Tukiainen Tuusulasta ja Milka-Maria Rasinpää Seinäjoelta.

Tällä kertaa kolmikko ei edennyt Taitaja2021.finaaliin.

Koronapandemian vuoksi Taitaja2021-semifinaalit kisattiin osallistujien omissa ammatillisissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Kannuksen semifinaali koostui kahdesta eri vaiheesta. Ensin oli tuotantoeläintehtävä ja sen jälkeen pieneläintehtävä.

– Teimme lypsyyn valmistavat työt otimme solutestin maidosta sekä lypsimme kaksi lehmää lypsyasemalla, nuoret kertoivat.

Toisessa vaiheessa kilpailijat vastasivat kanin hoitoon ja hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. He myös harjoittelivat tilannetta, jossa asiakas tulee ostamaan kania.

– Tuntui, että semifinaali meni hyvin. Katsotaan riittääkö finaaliin, kolmikko kertoi heti seminfinaaliin jälkeen.

Tällä kertaa kuitenkin jatkopaikka jäi haaveeksi.

Kaikilla kolmikosta on oma koira ja he ovat viihtyneet Kannuksessa.

– Täällä on käytännönläheistä koulutusta ja pääsee itse tekemään asioita. Netin kautta tutustuimme Kpedun Kannuksen toimipaikkaan ja päätimme hakea. Ei ole tarvinut katua ja jatko-opiskelutkin alalla ovat jo mielessä, he kertovat.

Taitaja2021 Oulu -finaalitapahtuma toteutetaan koronapandemian vuoksi uudella tavalla. Yhden ison yleisötapahtuman sijaan kilpailulajien finaalit järjestetään pääsääntöisesti hajautetusti Pohjois-Suomen ammatillisissa oppilaitoksissa toukokuussa.

Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma, jossa kilpaillaan nuorten ammattitaidon Suomen mestaruuksista. Tänä vuonna lajeja on yhteensä 46.

#