lauantai 10.12.2022 | 10:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Uutisten viikon lasten lehden pääkirjoitus: Nuoret lukijat on huomioitava – "Lehti sinulle"

Lasten lehti ilmestyy yhdeksän KPK Medioiden julkaiseman lehden liitteenä.

Ma 1.2.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tuoreet tutkimukset kertovat, että uutisia katsotaan ja luetaan entistä enemmän. Se on hieno asia. Lehtiä tekevät lähinnä aikuiset ja meitä pitää aina välillä muistuttaa siitä, miten nuorille lukijoille tehdään juttuja ja millaisista asioista haluaisitte lukea lisää.

Kun olin lapsi, luin lehdestä ensin sarjakuvat. Sarjakuvat olivat yleensä joka päivä ilmestyvien lehtien lopussa, joten siksi aloitan yhä lehden lukemisen viimeisiltä sivuilta. Se on hassu tapa, sillä tärkeimmät ja isoimmat uutiset ovat yleensä lehden alussa. Tyttäreni taas lukevat ensin uutiset, joiden kuva kiinnostaa sekä tekevät uutisvisan.

Sain lapsena valita lehden, joka minulle tilattiin. Kerran kuukaudessa ilmestyvä aikakausilehti oli aarteeni, jonka vuosikerrat säilöin ja joita luin aina uudestaan.

Nykyään on myös muita tapoja lukea uutisia ja tämäkin lehti ilmestyy netissä näköislehtenä ja nettijuttuina. Näköislehti, eli näkkäri, näyttää ihan samanlaiselta kuin painettukin lehti. Tämän Lasten lehden näkkäri löytyy osoitteesta www.kpk.fi/lastenlehti ja jos luet sitä, huomaat, että lehdestä löytyy painettua lehteä enemmän juttuja harrastuksista. Nettijuttuina lehtien sivuilla julkaistuja uutisia on helpompi jakaa sosiaalisessa mediassa linkkeinä sekä näitä juttuja voi myös kommentoida lehtien sivuilla. Netissä saattaa myös olla enemmän juttuihin liittyviä videoita, näin myös tämän lehden osalta.

Me toimittajat kirjoitamme jutut niin, että ne ovat totta. Joskus kaikille sattuu virheitä, mutta toimituksissa on ohjeet siihen, miten tällöin toimitaan: virheistä on kerrottava ja ne on oikaistava. Juttuihin haastatellaan ihmisiä, joiden ääni ja mielipiteet tulevat teksteissä ilmi. Se on tärkeää, sillä ihmisiä haastattelemalla saatetaan yhteen myös eri mielipiteitä.

Helmikuun ensimmäisellä viikolla vietetään valtakunnallista koululaisille ja opiskelijoille suunnattua Uutisten viikkoa. Viikkoa kutsuttiin ennen nimellä Sanomalehtiviikko. Lapsia ja nuoria huomioidaan viikon aikana erityisen paljon mediassa ja mekin paikallismedioissa halusimme näin tehdä. Tällä kertaa yksi tavoista on tämä lehti. Lehti on ajateltu niin, että jutut kiinnostavat alakoululaisia. Toivottavasti luette tätä kodeissa ja kouluissa!

Sanni Aho

tuottaja, päätoimittaja

Mitä luit, lehdentekijä? – KPK Yhtiöissä työskentelevät kertovat, mitä lapsena lukivat

Lukemisen maailma houkuttelee

Vieläkin mökillä on kirjoja, joita minulle luettiin lapsena. Rakastin yhteisiä lukuhetkiä.

Heti, kun opin lukemaan, käytiin parhaan kaverin kanssa yhdessä kirjastossa. Koulussa oli kirjasto, josta sai lainata kirjoja.

Aika pian ensimmäisen varsinaisen kirjastoreissun jälkeen perustin kotiin kirjaston. Sain merkitä kotimme kirjahyllyn kirjoihin kaikille kirjoille numerot. Kun "lainaaja" tuli lainaamaan kirjan, merkittin kirjan numero ylös kirjastokorttiin ja vihkoon. Kirjaston asiakkaat olivat perheenjäseniä ja omia kavereita. Nuorena olin töissä oikeassakin kirjastossa.

Kotiin tuli aina sanomalehti Itä-Savo, joka oli myöhemmin myös oma työpaikka, ensin kesätyöpaikka, sitten olin lehdessä toimittajana ja päätoimittajana. Itukkaa tuli luettua jo hyvin pienenä, ja sama jatkuu riippumatta siitä, missä asun. Lukeminen houkuttelee.

Tiina Ojutkangas

Keskipohjanmaan päätoimittaja

Omaa aikaa paikallislehden kanssa

Lestijoki-lehti on kulkenut mukanani koko elämäni ajan. Se on perustettu vuonna 1976 eli samana vuonna kuin olen syntynyt. Paikallislehdestä tuli seurattua Kannuksen ja lähikuntien uutisia. Myös yritykset tulivat tutuksi ilmoitusten myötä. Paikallislehden lukeminen lujitti myös kotiseutuhenkeä. Sitä en kyllä silloin ajatellut.

Koulusta päästyäni oli tapana ottaa omaa aikaa. Pyöräytin kaakaon ja nautiskelin pullaa, ja tietenkin luin Lestijokea. Tässä kuvassa olen ottanut näköjään myös ahdistavat stretchfarkut pois jo jalasta.

Keskipohjanmaasta luin urheilujuttuja ja sarjakuvia. Leikkasin niitä jopa talteen. Olin alakouluikäisenä intohimoinen sarjakuvien lukija. Tex Willer, Tarzan, Hämähäkkimies, Korak ja Mustanaamio olivat lempilukemistani.

Luin myös Mitä Missä Milloin -kirjan aina kannesta kanteen, kun sen joululahjaksi sain.

Joni Mäki-Petäjä

Lestijoenpäätoimittaja

Lehti aina pöydällä

Kotona meillä välillä keittiönpöytä vaihtoi paikkaa. Joskus se oli keittiössä poikittain, mikä kertoi siitä että juhlapyhät olivat tulossa, ja istumapaikkoja riittäisi vieraillekin. Arkisin pöydän pitkä puoli oli ikkunalautaa vasten ja istumatila riitti hyvin perheelle ja parille kaverillekin.

Arki tai juhla, lehti pysyi pöydän päällä. Ja siinä se edelleen on, niin meillä kotona kuin lapsuudenkodissanikin.

Lehdestä luin äitini mukaan sarjakuvat ja itse muistan katselleeni urheilusivun kuvia.

Annika Annala

mediamyyjä, Pietarsaari

Luin paljon, mutta en kirjoja

Lapsena rakastin lukemista, mutta kirjoja en jaksanut. Keppikirjaimisen Vihreä varis -kirjasarjan Pommi kassissa pyöri kirjoituspöydälläni vuosia, mutten koskaan päässyt alkua pidemmälle.

Yläasteella menin niin pitkälle, että sepitin kirjan päästäni äidinkielen kirjaesitelmää varten. Pelasin mieluummin koripalloa. Toisaalla luin paljon; Keskipohjanmaasta sarjakuvat, tv-ohjelmatiedot ja urheilusivut, kirjastosta kaikki Tintit, Asterixit ja Lucky Luket. Fanitin Kälviän seudun sanomia, Carl Barksin Aku Ankkoja ja vanhoja Tarzan-lehtiä. Myös Valitut palat ja Seura puhuttelivat. Kirjojen aika koitti paljon myöhemmin.

Jouni Nikula

toimittaja, Kokkola

Lehtikerho haaveena

Lapsena luin lehdestä ensin sarjakuvat ja tv-ohjelman, ja siksi aloitinkin lukemisen aina takakannesta. Lisäksi kouluikäisenä kiinnostivat omanikäisten urheilutulokset, Kalajokilaakson lehtikerholaisten jutut ja tietysti aina se, että onko lehdessä ketään tuttuja. Lehtikerhoon liittymisestä taisin haaveilla joskus itsekin, mutta en sinne sitten koskaan kuitenkaan rohkaistunut.

Päivi Rättyä

jakelupäällikkö

#