lauantai 8.5.2021 | 23:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pekka Huovisen kolumni: Verkonsilmäjoulu ja nettiliikuntaa

To 28.1.2021 klo 06:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Jouluaaton iltapäivällä kilahtelivat oman väen puhelimien ryhmäpostit eri puolilla Suomea. Koko porukan yhdistävässä viestiryhmässä perättiin joulun kuulumisia ja huhuiltiin kasaan yhteistä näköyhteystapaamista dataverkon välityksellä illan mittaan. Mihinkään kun ei voitu edellisvuosien tapaan kerääntyä joukolla yhteisen kinkkupöydän ja lahjapakettien ympärille.

Mennyt vuosi paimensi pysymään kotinurkissa, tai jos kauppaan on pakko, niin maskit naamalle! Ja seuraus oli, että sähköisten viestintävälineiden ja -verkkojen arvo nousi tappiinsa.

Se räpläily mitä oli katseltu vähän viistoon muksujen ja muiden hujattomien touhuna, ja jota pyrittiin erilaisin ohjein suitsimaan, nousi sosiaalisen erakkoelämän pelastusrenkaaksi. Julkisesti, jopa viranomaistoimin opastettiin tapaamaan läheisiään, eritoten vanhempaa väkeä kuvapuhelimella ja firmoissa annettiin ohjeita, miten ryhmäpalaverissa istutaan kuka missäkin päin kotinurkissaan, omissa tietoverkon silmissään.

Iltauutisissa toimittaja jututtaa puhuvia päitä, joiden takana näkyy kotoisan sotkuinen kirjahylly tai anopin ryijy seinältä. Vähän ohi ne sieltä näyttävät katselevan ja naamavärkin väritys välillä horjahtelee, mutta kyllä siinä useimmiten asia tulee selväksi. Ja uusia nettikavereita löytyy ja nimetään.

Suksikeleistä puhutaan Mannosen Meten kanssa ja joku uskoo ilman muuta vaalinsa hävinneen nettihuuteluun, että vääryydellä vietiin äänet ja on yllytettynä valmis vaikka kiipeilemään Valkoisen talon seinille.

Tietotekniikkaa ja -välineitä sovelletaan koko ajan yhä enemmän. Ryhmäliikunta on omassa kammarissa matonpäällä hyppimistä katse tiukasti kuvaruudussa ja kuorolaulu on samaan aikaan suun aukomista eri puolilla maata. Mutta tokihan se jotenkin lämpimästi kouraisi, kun ”joulupuuta rakenteli” kotiväen verkossa yhdessä oman perheen jäsenten kanssa, neljältä eri kulmalta kotimaata. Verrattuna siihen, että olisi ihan vain yksikseen laulaa hyrritellyt.

Verkkoyhteydet ja niiden myötä toimiminen, etätyö, etäopiskelu, ovat uutta normaalia. Jää nähtäväksi minkä muotoisena se lopulta näkyy, kunhan basillin pakote aikanaan poistuu.

Kuten normaaliin eri ilmiöiden kehityskaareen kuuluu, tulee varmasti vastaan myös yli- tai laiminlyöntejä joiden syypäiksi osoitetaan uuden teknologian soveltumattomuus ja väärinkäyttö – ja on toki jo tullutkin.

Kasvottomissa osoitejoukoissa huutelemalla on saatu aikaan hurmoksia ja lähes sisällissotia tai maalitettu joku lähes toimintakyvyttömään tilaan. Mutta vastaukset ja toiminnalle raamit varmasi löydetään koska siihen toiseen vaakakuppiin löytyy tavaraa riittävästi.

Tiedon ja osaamisen avoin jakaminen on virittänyt puheita aina ”Cloud-High, Pilvi Yliopiston” rakentamistarpeisiin saakka. Samalla se jäljelle jäävä suoraan kontaktiin, käden koskettamiseen perustuva tekeminen tulee nousemaan oikeaan arvoonsa.

Jopa maan asukaslukua voidaan vivuta yläviistoon verkoissa esittäytymällä, vaikka näissä lisääntymisasioissa tunnustan kyllä kuuluvani vanhan liiton miehiin.

Pekka Huovinen

yhden verkonsilmän täyttäjä

#