tiistai 11.5.2021 | 16:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Suuren persoonan viulu on vaiennut

To 14.1.2021 klo 05:30

Viime aikoina on tullut paljon suruviestejä. Paikallisia suurmiehiä on lähtenyt ajasta ikuisuuteen. Tähän suurmiesten joukkoon kuuluu ilman muuta Viljo Ranta-Pitkänen. Viljo oli Välikannuksen, Lestijokilaakson ja kylien puolestapuhuja. Hän saattoi olla asiasta rakentavan kriittinen, mutta aina herrasmies käytökseltään. Hänellä oli taito kertoa asiat ytimekkäästi ja poimia ne oleellisesti asiat esille yhteiseen keskusteluun.

Hän toimi monissa luottamustehtävissä elämänsä aikana. Muun muassa Välikannuksen koulun, Välikannuksen maamiesseuran, MTK:n, Maitokolmion, Kannuksen Sotaveteraanien luottamustoimissa. Ihan vain muutamia mainitakseni.

Viljo toimi myös monessa asiassa taustavaikuttajana ja häneltä kysyttiin myös usein mielipiteitä asioihin. Hän uskalsi ottaa rohkeasti yhteyttä myös valtakunnan päättäjiin.

Viljo osasi myös kiittää, kun sen paikka ja aika oli. Hän ei koskaan ollut huonolla tuulella ja antoi aina suuren arvostuksen kanssaihmiselle. Hymy oli usein korvissa saakka. Hänellä oli poikkeuksellinen tapa nähdä asiat myönteisyyden kautta, vaikka asiat saattoivat olla melkoisessakin konkelossa. Positiivisella elämänkatsomuksella hän sai purettua myös monta ristiriitaista tilannetta.

Mutta ennen kaikkea Viljo oli kuitenkin taitelija. On tuhansia tilaisuuksia, missä Viljo otti viulunsa esiin ja alkoi soittamaan. Kun viimeisen kerran näimme, tehdessäni haastattelua Lestijokeen, Viljo otti Petroskoin viulun esiin. Kaunis kotimaa soi kaihoisasti.

Viljo kertoi viulunsoitolla olleen usein myös neuvottelutilanteissa yllättäviä vaikutuksia. Viulu oli otettu esille muun muassa haastavissa Maitokolmion neuvotteluissa. Siihen kun vielä lisättiin Viljon loistavat puheen lahjat ja tarinankertojan ominaisuudet, niin lopulta yhteinen sävel oli löytynyt.

Viljo saatteli viulunsa sävelin useat ystävänsä ja tuttavansa viimeiselle matkalla. Hän kertoi sen olleen osin raskastakin, mutta aina kunniatehtävä. Nyt Viljon viulu on lopullisesti vaiennut. Suuri persoona ja vaikuttaja on poissa, mutta Viljon muisto säilyy pitkään.

Viljo Ranta-Pitkänen toimi Välikannuksen sotilaspoikaosastossa talvisodan syttyessä 1939: "Kovaa ja ankiaa aikaa se oli" – kuuntele tästä Viljon soittoa Petroskoin viululla!

#