tiistai 19.1.2021 | 20:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ajokeli muuttuu huonoksi lumisateen vuoksi – Lunta sataa keskiviikkoon saakka

Päivi Savela
Ma 11.1.2021 klo 07:01 | päivitetty ma 08:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi lumisateen sekä lumisten ja liukkaiden tienpintojen vuoksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan maan etelä- ja lounaisosassa on alkuviikolla poikkeuksellisen runsasta lumisadetta. Etelässä ja lounaassa sataa runsaasti lunta maanantai-illasta aina pitkälle keskiviikkoon.

Ilmatieteen laitoksen sunnuntaina 10. tammikuuta tekemän ennusteen mukaan maanantai-iltana ja tiistain kuluessa Suomeen leviää voimakas lumipyry lännestä. Maanantaina lunta sataa etelä- ja lounaisrannikolla 5 – 15 cm.

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi laajalti etelässä ja lounaassa.

– Lumi sataa voimakkaan tuulen kera, ja keliolosuhteita vaikeuttaa kinostuvan lumen lisäksi sakean lumisateen ja pöllyävän lumen heikentämä näkyvyys, sanoo meteorologi Antti Kokko Ilmatieteen laitokselta.

Lisäksi varsinkin lounaassa lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi koitua sähkökatkoja.

Suurimmat lumikertymät saadaan ennusteiden mukaan Rauma-Lahti-linjan eteläpuolella, jossa voi sataa lunta tiistaivuorokauden aikana 20–30 cm. Kolmen vuorokauden kokonaislumikertymä maanantaista keskiviikkoon voi olla samalla alueella 30–40 cm, paikoin 50 cm. Satakunnassa, Pirkanmaan länsiosissa sekä Hämeen maakunnissa voidaan yltää 20–35 cm kokonaislumikertymiin.

Keskiviikkona maan eteläosassa lunta voi sataa vielä 10 cm, ja torstaille sää kylmenee -10 – 15 asteeseen.

Aurauskalusto lähti liikkeelle kello kahden aikaan yöllä Kokkolassa: "Homma on hanskassa, tämä on normitalvea"

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.