lauantai 8.5.2021 | 22:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Joulumieli lähtee hyväntahtoisuudesta

Ke 23.12.2020 klo 07:00

Joulusaunaperinne on monelle suomalaiselle pyhä asia. Kiukaan mustat urut sihisevät hiljaa ja puhdistavat mieltä jouluisille ajatuksille. Kauna, kateus ja mielensäpahoittaminen saavat väistyä joulumielen tieltä.

Joulusaunassa on aika hiljentyä ja jättää taka-alalle pitkä syksy ja uuvuttavat koronauutiset. Tämä aika korostaa joulun merkitystä hiljentymisen ja toisten välittämisen juhlana.

Koronarajoitukset saattavat estää lähisukulaisten vierailut. Se tuo oman leimansa joulun lämpöiseen juhlaan. Siksi on tärkeä ottaa kontakti myös niihin, jotka eivät pääse viettämään perinteistä joulua yhdessä. Siihen on onneksi nykyisin tarjolla kosolti teknisiä apuvälineitä.

Yksinäisyys ja välinpitämättömyys saavat koko ajan lisää elintilaa kiireisessä yhteiskunnassa. Siksi on tärkeää muistaa kaikkia joulun aikaan.

Se ei tarkoita välttämättä mitään suurieleistä. Yksi pieni ja lämmin jouluntoivotus tuntemattomalle tai hymy keskellä jouluruuhkaa voi pelastaa jonkun joulun. Pysähtyminen hetkeksi juttelemaan niitä näitä. Huomioonottaminen ja kohteliaisuus kuuluvat ihmisyyteen. Valitettavan usein ne jäävät taka-alalle, kun sosiaalinen media myllää ja jauhaa omia kohujaan.

Saatpa sitten joulumielen saunasta, metsästä, lukemisesta tai konvehtien syömisestä, joulurauha olkoon meidän kaikkien sydämissä.

Toivottavasti Lestijoki-lehden joulunumero osaltaan saattelee sinut hyvä lukija lähemmäksi joulumieltä.

Rauhaisaa joulua!

Kun rauhaa, joulurauhaa,

kuulen tuulen kuiskaavan,

vihdoin tunnen, sittenkin tunnen

minä jouluni alkavan.

#