lauantai 8.5.2021 | 21:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Joni Mäki-Petäjän pääkirjoitus: Arto Ojakangas jatkoi kirjoittamista Lestijokeen loppuun saakka – Eskolalaisen kirjat, pakinat ja näytelmät jäävät elämään

To 10.12.2020 klo 06:00 | päivitetty to 14:14

Pitkäaikaisen Lestijoki-lehden pakinoitsijan Arto Ojakankaan kuolema pysäytti. Kesken kiireisen taittopäivän saapunut suru-uutinen laittoi hetkeksi omaan arvoonsa arjen työt. Se laittoi miettimään elämän rajallisuutta.

Opin tuntemaan Arton rauhallisena ja määrätietoisena ihmisenä. Hänellä oli taito kirjoittaa tekstejä, joista pursusi eletty elämä iloine ja suruineen. Arton kirjat olivat jo sinänsä kulttuuritekoja. Loistavan tekstin lisäksi teokset dokumentoivat Eskolan ja koko Keski-Pohjanmaan paikallishistoriaa.

Huumori oli Arton kantava voima, joka näkyi ja kuului etenkin Eskolan kesäteatterissa. Välillä roisinkin huumorin alta löytyi lämminhenkinen perusvire. Vaikka joskus kälviäläiset saattoivat Arton piikittelystä loukkaantuakin, täytyy muistaa, että siihenkin Artoa ajoi rakkaus. Martta-vaimo on Kälviältä kotoisin.

Arto ei tehnyt itsestään numeroa. Kirjoja hän teki arjen ihmisistä. Tavallinen ihminen nousi keskiöön usein Arton kirjoituksissa. Hän oli maaseudun elämän kuvaaja ja tulkki.

Paikallislehdessä saimme nauttia Arton pakinoista loppuun saakka. Reipas vuosi sitten Artolla oli pieni tauko lehden pakinoissa. Moni kaipaili pakinoita lehteen. Otin yhteyttä Artoon. ”Jos inspiraatio tulee ennen sunnuntaita, niin saatanhan minä kirjoittaa”, kuului artomainen vastaus. Joka kerta inspiraatio tuli.

Viimeiseksi jäänyt pakina on jäänyt mieleen. Arto oli sen jälleen laittanut viikonloppuna sähköpostiin. Saatesanoissa hän tuumi, että ei pahastu, vaikka se ei lehdestä löytyisikään. ”Ei ole häävi. Voit jättää poiskin. En tykkää paskaa”, Arto tuumi.

Luin heti pakinan läpi ja totesin sen olevan aitoa Ojakangasta. Ajatuksia herättävä ja nauruhermoja kutkuttava. ”Painoon menee. En henno jättää pois”, vastasin.

Oliko saatesanat Arton tapa kertoa, että voimat ovat ehtymässä? Aavistus, että se saattaisi olla viimeinen pakina?

Taitavan tekstinikkarin maallinen taivallus on päättynyt. Onneksi kirjat, pakinat ja näytelmät jäävät elämään.

Arto Ojakankaan viimeiseksi jäänyt pakina Lestijoki-lehdessä 26.11.2020

#