sunnuntai 16.5.2021 | 11:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kirje kyliltä: Minun Toholampini, näyttely on nähtävissä Toholammin kunnankirjastossa marraskuun ajan

La 31.10.2020 klo 07:10

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pikkuhermannin oppilaiden Toholampi -aiheinen näyttely on nähtävissä Toholammin kunnankirjastossa marraskuun ajan. Kyseessä on ollut pitkäkestoinen ja monivaiheinen projekti, jonka alkujuuret johtavat alkuvuoteen 2020.

Projektin tarkoituksena oli tuoda esille kaikkea sitä hyvää, mitä Toholampi kotikuntana tarjoaa. Samalla haluttiin tehdä omaa kotipaikkaa tutuksi kaikille osana monialaista oppimiskokonaisuutta. Alkuperäisen suunnitelman mukaan näyttely oli tarkoitus koota kirjastoon jo keväälle, mutta korona sotki suunnitelmat niin, että vasta nyt on päästy näyttelyvaiheeseen.

Näyttely koostuu isosta Toholammin keskustan pienoismallista, joka on toteutettu puutyönä, sekä useista piirroksista, joissa oppilaat kuvaavat heille tärkeitä toholampilaisia rakennuksia tai toimintoja. Varsinkin pienoismalli innosti oppilaita niin paljon, että sitä haluttiin jatkaa kotonakin. Esimerkiksi pienoismallissa oleva linja-auto on valmistunut ”kotiläksynä”.

Projektin aluksi oppilaat tutustuivat Toholammin karttaan ja tekivät suunnitelmia pienoismallia varten. Puupalikoista suunniteltiin rakennuksia, jotka liimattiin pienoismalliin. Kadut ja tiet maalattiin eikä Lestijokeakaan ole unohdettu. Jokainen oppilas sai toteuttaa pienoismallissa haluamansa osan.

Oppilaat kertovat, että Toholampi -projektia oli mukava tehdä. Tärkeää siinä oli yhdessä tekemisen meininki. Tärkeää oli myös saada teokset kirjastoon, jotta kaikki ihmiset voivat tutustua siihen ja saada tietoa siitä, mitä koulussa tehdään.

Oppilaiden mielestä pienoismallin tekeminen oli projektissa hauskinta, mutta kyllä piirroksienkin kanssa oli mukavaa puuhastella. Erityisen mukavana oppilaat mainitsevat tarkan piirtämisen kuvan, jossa toholampilaisista rakennuksista katsottiin kuvia netistä ja piirrettiin niitä hyödyntäen mahdollisimman tarkkoja piirroksia. Myös Toholammin vaakunoita tehtiin huolellisesti ja tarkasti.

Vaikka Toholampi -projekti oli kestoltaan pitkä ja monenlaista sen puitteissa on ehditty tekemään, jäi jotain seuraavaankin kertaan. Oppilaat olisivat halunneet tehdä vielä toisenkin pienoismallin tai jonkun muun työn, jossa olisi esitelty tarkemmin luontokohteita. Lisäksi aikuiset olisivat halunneet esitellä tarkemmin suuria työllistäjiä Toholammilla.

Minna Vörlin

erityisopettaja

#