keskiviikko 30.9.2020 | 09:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Aila-myrsky ja kaatuneet puut aiheuttivat yön aikana laajasti sähkökatkoja – Yön kovin tuulen puuskan nopeus mitattiin Pietarsaaressa, Keski-Pohjanmaan pelastuslaitoksella noin 80 tehtävää

Arja Kangas
To 17.9.2020 klo 06:20 | päivitetty to 09:25

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä yltynyt Aila-myrsky katkoi yön aikana sähköt tuhansilta.

Torstaiaamuna ennen puolta seitsemää sähköt olivat poikki noin 54 000 kotitaloudelta koko maassa. Sähkökatkot ovat hankaloittaneet torstaiaamun kulkua muun muassa Kokkolan sekä Ylivieskan alueilla.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitosta ei ole vielä tavoitettu kommentoimaan tilannetta, mutta hälytyskartta kertoo, että Kokkolan alueella puita on kaatunut viime yön aikana reilusti ja erilaiset pienet vahingontorjuntatehtävät ovat pitäneet pelastuslaitoksen kiireellisenä.

Kaatuneita puita on paljon myös Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella.

Ilmatieteen laitoksen mukaan yön aikana kovin tuulen puuskan nopeus mitattiin Pietarsaari Kallanin havaintoasemalla. Tuulen puuskan nopeus oli 35,3 metriä sekunnissa.

Ilmatieteen laitos on antanut torstaiksi varoituksen kovasta tuulesta niin Keski-Pohjanmaalle kuin Pohjois-Pohjanmaallekin.

Pohjoistuuli on vaarallisen voimakasta, tuulen nopeus voi olla puuskissa 20 metriä sekunnissa. Lisäksi runsaat sateet voivat nostaa jokien vedenkorkeuksia nopeasti.

Pelto- ja metsäalueiden tulviminen sekä lievät häiriöt mahdollisia.

Myös merialueilla varotetaan kovasta tuulesta. Perämeren eteläosassa tuuli voi olla jopa 25 metriä sekunnissa ja pohjoisosassakin 23 metriä sekunnissa. Kovassa aallokossa aallonkorkeus voi olla jopa neljä metriä.

Myös meriveden korkeudesta on annettu varoitus. Matala vesi voi vaikeuttaa satamien rahtiliikennettä.

Liikennekeskus on varoittanut huonosta ajokelistä torstaina niin Keski-Pohjanmaalla kuin Pohjois-Pohjanmaallakin. Kova tuuli ja vesisade heikentävät ajokeliä ja puuskittainen tuuli haittaa liikennettä.

Lukijan kuva Aila-myrskystä.
Marvin Kiviniemi

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 9.24.

Juttua päivitetty klo 07.49 päivitetyillä sähkökatkostiedoilla.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.