torstai 1.10.2020 | 17:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juha Timo rakennustarkastajaksi, tekninen johtaja taas haussa Lestijärvellä – valtuustolle aloitteet kotihoidon tuen kuntalisästä ja soiden ostamisesta

Kaisa Suomala
Pe 11.9.2020 klo 10:45 | päivitetty pe 11:01

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lestijärven valtuusto valitsi uuteen rakennustarkastajan virkaan valittiin diplomi-insinööri Juha Timon Lappajärveltä. Virka perustettiin samassa kokouksessa, sillä aiemmin kunnassa olleet teknisen johtajan ja rakennustarkastajan virat on nyt erotettu toisistaan.

Viranhaltijakunnassa kävi valtuustossa muutenkin muutoksen tuulia. Ylimääräisenä käsittelyyn otetussa pykälässä myönnettiin ero tekniselle johtajalle Emma Peltolalle. Peltola oli jättänyt eronpyyntönsä maanantaina kunnanjohtajalle.

Teknisen johtajan virka pannaan hakuun välittömästi.

Valtuusto myönsi myös kunnanjohtaja Esko Ahoselle eron eläkkeelle siirtymisen johdosta. Ahonen jää eläkkeelle ensi heinäkuussa.

Ahonen poistui salista pykälän käsittelyn ajaksi mutta avasi ajatuksiaan eläkkeelle jäämisestä saliin palattuaan.

– Minulla oli kolme asiaa jotka olen halunnut hoitaa ennen kuin lähden. Uusi koulu pitää saada valmiiksi ja vihittyä, tuulivoiman rakentamisen alkaminen varmistettua ja rekrytoinnit tehtyä näihin avoimiin paikkoihin, että saadaan varmuus henkilöstöpolitiikkaan.

Lestijärven kunnanvaltuuston kooksi ensi vaalikaudella vahvistettiin viisitoista henkeä. Se olisi lain mukaan mahdollista pudottaa kolmeentoista, mutta Esko Ahonen sanoi, että keskusteluissa 15 on aiemminkin todettu sopivaksi määräksi.

– Meillä on eniten valtuutettuja prosentuaalisesti kuntalaista kohti Suomessa eli Lestijärvi on Suomen demokraattisin kunta, Esko Ahonen hehkutti.

Harri Tuikka (KD) esitti, että kunta käyttäisi etuosto-oikeutta ja ostaisi Vapon myymän Paskolamminnevan, jota oli suunniteltu turpeennostoalueeksi mutta joka on kaupan jälkeen todennäköisesti tulossa metsätalouskäyttöön.

Pentti Untinen ja Susanna Kuorikoski (vas.) jättivät osittain samaa asiaa koskevan valtuustoaloitteen. Aloitteessa ehdotetaan, että Lestijärven kunta käyttää lain mahdollistamaa etuosto-oikeutta Paskolamminnevan kauppaan ja suojelisi nevan ennallistamalla sen.

Lisäksi aloitteessa ehdotetaan, että Lestijärven kunta ostaisi myös Teerinevan, joka Vapo Oy:lla on tarkoitus myydä. Myös se tulisi aloitteen mukaan ennallistaa ja suojella, etteivät suoalueiden päästöt saastuttaisi Lestijärveä.

Kotihoidon tuen kuntalisää nykyisen vauvarahan tilalle ehdotti aloitteellaan keskustan Sirpa Parkkila. Hän vetosi aloitteessaan varhaisen vuorovaikutuksen aikana syntyvään kiintymyssuhteeseen.

Parkkila ehdottaa aloitteessaan, että Lestijärven kunta ryhtyy maksamaan vanhempainrahakauden jälkeen kotihoitoon jäävien lasten perheille kuntalisää Kelan myöntämän kotihoidon tuen lisäksi siihen asti kunnes lapsi täyttää kolme vuotta.

Kuntalisä saisi olla Parkkilan mielestä saman suuruinen kuin nykyisin maksettava vauvaraha, eli yhteensä 10 000 euroa noin 27 kuukaudelta.

Lestijärven valtuusto valitsi Marko Kallion rehtoriksi – voitti Niko Aihion tiukassa äänestyksessä

#