maanantai 3.8.2020 | 15:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Nuorisoseurasta tuli Määttälän Kylätalo –  Nuorisoseurakiinteistöjen omistus syynissä myös muualla Keski-Pohjanmaalla

Kaisa Suomala
Ti 28.7.2020 klo 07:15 | päivitetty ke 12:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Määttälän entinen nuorisoseurantalo seisoo Toholampi-Lestijärvi-tien varressa näkyvästi kohentuneena. Seinillä on paitsi uusi maalipinta, myös teksti, joka kertoo talon uuden nimen: Määttälän Kylätalo.

Nimenmuutos johtuu siitä, että Määttälän Nuorisoseura on lakkautettu ja sen omaisuus on lahjoitettu kyläyhdistykselle. Talossa ei ole ollut varsinaista nuorisoseuratoimintaa enää viimeisiin kymmeniin vuosiin.

– Viime kesänä nuorisoseuran henkilöt kävivät katselmuksella täällä ja meiltä kysyttiin, otatteko talon hallintaan vai jääkö se nuorisoseuralle. Neljä kokousta pidimme asiasta ja kyläyhdistys päätti ottaa talon haltuun, kertoo Määttälän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Markku Määttälä.

Kiinteistökatselmus oli osa Keski-Pohjanmaan Nuorisoseuran kehittämishanketta, jonka puitteissa kartoitettiin toiminta-alueen paikallisseurojen toimintaa. Määttälän nuorisoseura oli yksi nukkuvassa tilassa olevia seuroja, jotka olivat säilyneet yhdistysrekisterissä juuri kiinteistöomistuksensa takana.

Keski-Pohjanmaan nuorisoseuran intressissä ei ollut hallita käyttämätöntä kiinteistöä vaan saattaa se alueen asukkaita ja yhteisöjä hyödyttävään käyttöön.

Kyläyhdistys hioi ja maalasi talon ulkoseinät omilla säästöillään heinäkuussa. Hiontatalkoissa olivat mukana Toholammin pingismiehet, ja entistä vaaleaa sävyä asteen, parin verran kirkkaamman keltainen maali levitettiin ruiskulla nosturista. Ikkunoita ja laudoitusta kunnostettiin tarvittavilta osin.

Kylätalo-kyltin kirjaimet teki Matti Honkala. Sama puuseppä on myös Määttälän bussipysäkin tekstin takana.

– Nyt, kun talo on yhdistyksen omistuksessa, ajateltiin että se saa myös näkyä, Markku Määttälä sanoo.

(Päivitetty 29.7. klo 12.05: Lisätty tietoa nuorisoseuran lakkauttamisesta ja faktalaatikko Määttälän nuorisoseuran historiasta.)

Määttälän nuorisoseura

Lakkautettu, omaisuus siirtynyt Määttälän kyläyhdistykselle.

Määttälän Nuorisoseura oli perustettu vuonna 1945 ja perustajajäsenenä toimi mm. maakuntaneuvos Viljo S. Määttälä.

Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura käynnisti lakkautusprosessin yhteisymmärryksessä kyläläisten ja viimeisimpien nuorisoseuran luottamushenkilöiden kanssa.

Nuorisoseurat Suomessa toimivat itsenäisinä yhdistyksinä, joiden toimintaa määrää yhdistyksen säännöt.

Nuorisoseura kuuluu aina joko alueen keskusseuran jäseneksi ja siten valtakunnallisesti Suomen Nuorisoseuroihin, tai toimii liiton suorajäsenenä.

Keski-Pohjanmaan Nuorisoseura käynnisti viime keväänä Kehittämishankkeen, jonka puitteissa lähdettiin kartoittamaan ja tukemaan keskusseuran toiminta-alueen paikallisseurojen toimintaa.

Uinuvan nuorisoseuran jatkoa tai lakkauttamista selvitetään myös mm. Himangan Hillilässä.

Toholammilla Purontakasessa ja Lohtajalla Karhissa puolestaan on selvitetty toiminnan aktivoimista ja nuorisoseurantalon kunnostusmahdollisuuksia yhdessä kyläläisten kanssa.

#