perjantai 30.10.2020 | 00:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Laulua ja perinneleikkejä maalaismiljöössä – Pajamäen lastenpäivä ihastutti Toholammilla vierailleita: "Yllätti kyllä, yhtään ei tiennyt mitä odottaa"

Kaisa Suomala
To 9.7.2020 klo 17:00 | päivitetty pe 06:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Palorannan perheen kesävieras Elina Pasanen Jyväskylästä ei yhtään tiennyt, mitä oli tulossa, kun suuntasi isäntäväen kanssa Toholammin Pajamäen perinnekeskuksessa pidettyyn lastenpäivään.

– Yllätti kyllä. Ihana miljöö tällainen maalaispaikka, paljon tutkittavaa lapsillekin, Pasanen sanoi.

Kokkolassa asuvan Palorannat mökkeilevät Hirvikoskella. Perheen äiti Saija Paloranta on Toholammilta kotoisin, mutta hänkään ei ollut aiemmin käynyt Pajamäessä.

Erityisen tarkasti vanhoja laitteita oli katsellut Pasasen poika Lauri Tourunen, jota maatalouskoneet kiinnostavat. Laurin sisar Erin Tourunen puolestaan osallistui ex tempore -musiikkihetkeen, jota veti matkaharmonia soittanut Minna Lankinen. Lankisen harmonia pääsi soittamaan Selma Paloranta, jonka kissanpolkka sai yleisöltä aplodit.

Lastenpäivän järjestelyissä kolmatta vuotta ollut Elina Kotila sanoo, että ohjelman rentous ja joustavuus on Pajamäen lastenpäivän kulmakivi.

– Tällä mallilla on menty kolmena kesänä. Meillä ei ole tiukkaa aikataulua: Minna (Lankinen) laulattaa kun siltä tuntuu, Jorma (Linnarinne) on lukenut välissä satuja.

Päivän alkajaisiksi Toholammin martat ohjasivat lapsivieraita perunarieskasten leipomisessa niin kauan kuin taikinaa riitti. Herkullisia lämpimäisiä oli sen jälkeen tarjolla koko ohjelma-ajaksi.

MLL Toholammin toimijat opastivat sisällä tuvassa nappihyrrien tekoa ja ulkona tehtiin Marja Hylkilän johdolla ympäristötaidetta. Se oli värikkäistä kangaskuteista palmikoitu pitkä nyöri, joka lopuksi kiedottiin pihakoivun runkoon.

– Tämä ei millään tavalla vahingoita puuta, ja jos se jotakuta häiritsee, sen voi poistaa. Muuten se saa jäädä tähän, samalla tavalla kuin tuolla näkyvä kiviteos, johon maalasimme kiviä viime kesän lastenpäivässä, Hylkilä kertoi.

Pikkuserkukset Leevi Paloranta ja Lauri Tourunen kertoivat bonganneensa sitkeästi kaikki alueelle luodun valokuvasuunnistuksen kohteet, vaikka yksityiskohtia vilisevässä vanhassa pihapiirissä katsottavaa riitti.

Puuppolasta Toholammille mummolaan tulleiden Vilma ja Veera Saukon mielestä kuvasuunnistus ei ollut kovin helppo, mutta muuten päivässä oli ollut hauskaa.

– Etsittiin kuvia, sisällä kuunneltiin laulua, syötiin lämmintä leipää ja juotiin mehua, Veera Saukko kertoi.

– Minä join vaaleeta kahvia, totesi Vilma.

– Sitten letitettiin näitä lettejä ja etsittiin lisää kuvia, Veera esitteli vielä mummolaan mukaan lähtevää kangaspalmikkoa.

Tällä mallilla on menty kolmena kesänä. Meillä ei ole tiukkaa aikataulua.

#