perjantai 25.9.2020 | 15:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tanpa Gyamtso halusi pelastaa työpaikat ja ryhtyi kirppisyrittäjäksi Kannuksessa

Joni Mäki-Petäjä
Ke 12.2.2020 klo 16:21 | päivitetty ke 16:22

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kannus

Kannuksessa on menty kirppistyhjiössä alkuvuosi. Tiistaina siihen tuli muutos, kun Toive-kirppis avasi ovensa entisissä SPR-Kirppiksen tiloissa. Uutena yrittäjä aloitti Intiassa syntynyt Suomen kansalainen Tanpa Gyamtso. Hänen vanhempansa pakenivat aikanaan Tiibetistä Intiaan, kun Kiina valtasi Tiibetin.

Gyamtso on työskennellyt SPR Kirppiksellä reilu kuusi vuotta vuotta, viimeksi työnopastajana.

– Kun SPR-Kirppis ilmoitti lopettavansa Kannuksessa, monet ja taas monet harmittelivat asiaa. Asiakkaat keräsivät myös adressin, että toiminta säilyisi Kannuksessa. Se tuotti lyhyessä ajassa 450 allekirjoitusta, Gyamtso kertoo.

Mitään vaikutusta sillä ei kuitenkaan SPR:n piirille ollut.

– Siinä huomasin kuinka sitoutuneita ihmiset olivat. Halusin vastata tähän kannuslaisten toiveeseen saada kirpputori Kannukseen. Siitä myös nimi Toive-kirppis. Samalla pystyn työllistämään tässä itseni lisäksi kaksi palkkatukilaista, yhden oppisopimuslaisen ja yhden työharjoittelijan. Tavoitteena on työllistää jatkossa mahdollisimman monta työtöntä kannuslaista.

Gyamtso teki samalla Junnolan kanssa vuokrasopimuksen yli 1000 neliön rakennuksesta.

Toive-kirppis toimii siis samalla periaatteella kuin SPR Kirppis eli ihmiset voivat lahjoittaa vaatteita ja tavaraa, jota sitten myydään eteenpäin. Saaduilla tuloilla katetaan palkka -ja ylläpitokuluja.

– Meillä on myös aikomuksena kartoittaa Kannuksesta mahdollisia hyväntekeväisyyskohteita, joihin lahjoittaisimme tietyn osan Toive-kirppiksen tuotosta.

Gyamtso asuu Kokkolassa vaimonsa Miian kanssa. Heillä on neljä lasta. Tanpa tapasi suomalaisen vaimonsa Intiassa, jossa Miia oli töissä Suomen suurlähetystössä. Hän oli opettajana suomalaisille Intiassa.

– Tulimme Kokkolaan vuonna 2000. Menimme naimisiin vuonna 2001, jonka jälkeen muutimme ensin Kirkkonummelle. Sieltä muutimme Lempäälään vuonna 2005. Pidimme aluksi sisustusliikettä Ideaparkissa, mutta yksi toisensa jälkeen pienet liikkeet joutuivat lopettamaan toimintansa hurjien vuokrien ja vähäisen asiakasmäärän jälkeen, samoin me. Tämän jälkeen pidin kirppisliikettä Lempäälässä, jonka jälkeen asuimme vuoden Intiassa. Päätimme palata Kokkolaan, koska vaimolla on siellä sukulaisia. Sitten toimin työnopastajana Kokkolan, Himangan ja Kannuksen SPR Kirppiksillä.

Kannuksessa Gyamtso on mieltynyt siihen, että kaikki tuntevat toisensa.

– Tämä on kuin kotiin tulisi. Täällä ehtii vaihtaa kuulumiset ja ollaan ystävällisiä, hän kehuu.

Ystävällisyys ja kohteliaisuus ovat myös Gyamtson tavaramerkki.

– Suomalaisilla on enemmän sellainen oma reviirinsä. Intiassa ollaan hieman avoimempia ja tullaan juttelemaan. Haluan olla hyvä asiakaspalvelija ja välittää ihmisistä.

Välittäminen on tehnyt vaikutuksen myös kannuslaisiin, sillä Gyamtso on saanut vapaaehtoisia apuun uuden liikkeen perustamiseen.

Kirppiksellä asiakkaille palautelaatikko. Kaikki palautteet luetaan ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.

– Meillä on suunnitteilla monia ideoita kirppiksen kehittämisestä, kunhan ensin pääsemme hyvään alkuun. Tällä hetkellä meillä ei vielä ole tuonti-ja vientipalvelua, mutta sellainen palvelu on kyllä tulossa.

– Haluan myös tukea muita kannuslaisia yrittäjiä, joten olenkin ottanut kannuslaisilta yrittäjiltä palveluita, joita tarvitsen yrityksessäni. Yritetään yhdessä pitää Kannus virkeänä, jotta kannuslaisilla olisi mahdollisimman hyvät palvelut täällä.

Yritetään yhdessä pitää Kannus virkeänä.

#