perjantai 25.9.2020 | 15:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Turkikset tarkastelussa Himangalla: "Käytännössä täällä on Suomessa tuotettavat huippunahat pöydillä."

Nahkanäyttely keräsi alan tuottajat esittelemään tuotteitaan ja kilvoittelemaan kauneimpien turkisten palkinnoista Himangalle.

Markus Kärkinen
Ti 14.1.2020 klo 18:55 | päivitetty ke 21:58

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

HIMANKA

Pohjois-Suomen Turkiseläinten Kasvattajat ry:n vuotuinen nahkanäyttely kokosi turkistuottajat ja heidän parhaat tuotteensa yhteen Himangan urheiluhalliin tiistaina. Perinteisesti Kannuksessa järjestetty vuotuinen tapahtuma oli täksi vuodeksi tuotu vaihtelun nimissä Himangalle.

– Tarhaajat valikoivat tänne näytille omasta tuotannostaan nahkaeriä, tietysti jokainen koittaa valikoida ne parhaat nahat. Huutokauppayhtiön kokeneet lajittelijat sitten pistävät nahat paremmuusjärjestykseen ja parhaat palkitaan, järjestäjätahon toiminnanjohtaja Hannu Kärjä tiivistää tapahtuman idean.

– Käytännössä täällä on Suomessa tuotettavat huippunahat pöydillä.

Tapahtumassa tuotteitaan esitteli 44 tuottajaa, kauimmaiset Kauhavalta, pohjoisimmat Kalajoelta.

– Käytännössä niin sanotut pitkäkarvaiset nahat, eli kettu ja suomensupi, ovat kolmen nahan nipuissa, minkit viiden nahan. Yhtä tyyppiä voi tuoda maksimissaan kaksi nippua. Parhailta tuottajilta on toistakymmentä nippua näytillä, Kärjä toteaa.

Hänen mukaansa tapahtuman tärkein anti on oppimisessa: tuottajat pääsevät hyvin näkemään, millä tasolla omat nahat ovat muuhun tarjontaan verrattuna. Lisäksi tapahtuma tuo alan toimijoita yhteen vaihtamaan kuulumisia ja näkemyksiä.

– Ja toki se on se kilpailukin, onhan meidänkin tarhaajissamme kilpailuhenkisiä ihmisiä ja se tuo sen yhden lisämausteen koko tapahtumaan. On aina kunnia-asia, jos omalla nahkaerällä voittaa luokan johon osallistuu.

Eräs palkituista oli kaustislainen Harri Kuorikoski, jonka valkoiset minkinnahat valittiin koko näyttelyn kauneimmiksi. Hän oli tuonut näytille kaikkiaan kymmenen nippua minkinnahkoja ja kuusi ketunnahkanippua, luokkavoitto tuli neljässä minkkiluokassa.

– Pitää olla tyytyväinen, luokat ovat hyvin tasaisia. Pitää vain pyrkiä jatkossakin samanlaisiin tuloksiin, hän kommentoi.

Kuorikoskikin nostaa esille näyttelytapahtuman tärkeyden alan seuraamisen ja samalla oman ammattitaidon ylläpitämisen kannalta. Samoilla linjoilla on 17 nahkanipun – niin kettuja, supeja kuin minkkejä – kanssa tapahtumaan saapunut Himankalainen Tuomas Joensuu.

– Pidän tärkeänä sitä, että näkee missä kärki menee. Voi itse reagoida, jos oma tuotanto ei ole sillä tasolla, hän toteaa.

Kaikki Joensuun tuomat kolme supinahkanippua voittivat omat luokkansa, samoin toinen minkinnahkanipuista. Kaikkiaan 12 ketunnahkanipusta luokkavoitto tuli viidelle. Lisäksi yksi Joensuun ketunnahkanipuista palkittiin koko näyttelyn kauneimpina ketunnahkoina.

– Ikinä ei ole mennyt näin hyvin, paljon paremmin kuin osasin odottaa, Joensuu iloitsee.

– Mielestäni taso oli kova, ja kilpailu tiukka, hän lisää.

Yhtenä tapahtuman tuomareista toimi Saga Fursilla ketunnahkojen lajittelijaesimiehenä työskentelevä Harri Haakanen. Hänellä on takanaan jo parikymmentä vuotta tuomarointia.

– Sinikettu oli tänä vuonna erittäin korkeatasoista. Taso on kyllä mennyt koko ajan ylöspäin, tuntuu että täällä on vuosi vuodelta parempia nahkoja.

Haakasen mukaan nyt nähdyn nahkanäyttelyn kaltaiset tapahtumat ovat oivia myös tuottajien ja valtakunnallisen huutokauppayhtiön välisen kanssakäymisen kannalta.

– Tämähän on sosiaalista kanssakäymistä myös meidän suuntaamme, kun normaalisti olemme varsin kaukana täältä Vantaalla, hän toteaa.

Kokonaisuudessaan turkistarhaus on tällä hetkellä alan toimijoiden mukaan haasteellisessa asemassa. Saga Fursin kenttäpäällikkö Björn Erikssonin mukaan alaa painaa edelleen takavuosien kansainvälinen ylituotanto, mistä markkinat eivät ole vieläkään täysin toipuneet.

– Vuosina 2012–13 nahoista oli valtavaa ylituotantoa, mutta sen jälkeen tuotanto on laskenut paljon. Nyt odotellaan hintojen nousua pienemmällä tuotannolla. Tämä kausi mennee lievällä nousulla mutta vielä alle tuotantokustannusten. Tämän kauden lopulla tai ensi kaudella tilanne parantunee, Eriksson sanoo.

/// Artikkelista korjattu Harri Kuorikoski kaustilaiseksi

#