perjantai 25.9.2020 | 16:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Kolumni: Asiayhteydestä irrotetuilla lauseilla kehrätään draamaa ja suututaan turhasta

To 9.1.2020 klo 07:35

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

”Poikien korvaaminen tytöillä on vain tekohengitystä, ei kestävää kehitystä.”

Mitä mitä? Onko Reijo Alakoskella näin omituisen vääristynyt kuva tasa-arvosta tai naisten oikeuksista? Maastohiihto boikottiin. Heti.

Vai pitäisikö ennen isompia johtopäätöksiä tietää, mistä nyt puhutaan?

Asiayhteyden sivuuttaminen ei tunnu tänä päivänä olevan mitenkään harvinainen tapa antaa itselleen lupa joko loukkaantua julkisesti tai päätyä mahdollisimman raflaaviin lopputuloksiin. Vahvasti siteerattuihin uutisotsikoihin tai somekeskustelujen liekehtiväksi keskipisteeksi tällä menetelmällä ainakin pääsee.

Hyvä esimerkki oli Iltalehden hallituskriisin tuoksinassa (3.12.2019) julkaisema juttu, jossa politiikan toimittajat Kreeta Karvala ja Lauri Nurmi ”paljastivat”, kuinka keskusta oli masinoinut Antti Rinteen eron. Yhtenä raskauttavimmista todisteista toimittajat esittivät viestin, jossa entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kysyi, onko ”meillä” kokousta ennen välikysymyskeskustelua.

Toimittajien johtopäätös? Se luki jutussa. ”Edellinen pääministeri Sipilä tekee käytännössä aloitteen Rinteen kaatamiskokouksen kutsumisesta koolle.”

Seuraavina päivinä asia asettui laajempaan kuvaan. Keskustelua ei ollutkaan käyty aivan niin salaisessa ja suljetussa junttaryhmässä vaan keskustan koko eduskuntaryhmän Whatsappissa. Lisäksi keskustelu polveili laajempana kuin Rinteeseen kohdistetussa tyytymättömyydessä: ”Nyt olisi loogista [Sirpa] Paateron ero. Uskon, että sillä pöytä putsaantuu. Muuten soppa syvenee”, kirjoitti Sipilä. Salaista kokoustakaan hän ei ollut masinoimassa, kunhan kysyi rutiininomaisen eduskuntakeskustelun valmistautumiskokouksen ajankohtaa.

Kuten Suomen Kuvalehden toimittaja Vappu Kaarenoja omassa analyysissaan (3.1.2020) toteaa: Viestiketju ei enää näytäkään niin ratkaisevalta, eikä Sipilä vaadi Rinteen eroa. Paateron lähtö riittäisi.

Iltalehden tarinaa tämän viestin mukaan ottaminen olisi tietysti kovasti laimentanut.

Laimeampi uutiskärki olisi ollut sekin, jos Helsingin Sanomat ei olisi siteerannut keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunilta juuri lausetta ”Voi olla myös, ettei puolue nouse tästä.” Keskipohjanmaassa (7.1.2020) Jirka Hakala huomauttaa, että lannistuneen alistumisen sijasta puheenjohtaja halusi viestittää, että nousu vaatii kovaa työtä.

Keskipohjanmaan toimittaja Jarno Herranen sen sijaan sivuutti tällä kertaa (5.1.2020) mahdollisuuden saattaa Reisjärvellä syntynyt hiihtovaikuttaja erikoiseen valoon. Poikien korvaaminen tytöillä jätettiin osaksi laajempaa sitaattia, jossa Alakoski pohti maakuntaviestin tulevaisuutta. On paikkakuntia, joilla pojat eivät harrasta hiihtoa ja siksi on joukkueita, jotka joutuvat laittamaan tyttöhiihtäjiä myös poikien osuuksille.

Aika tylsä totuus tällä kertaa.

Kaisa Suomala

#