lauantai 4.7.2020 | 04:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Huumeisin voi sortua kuka vain – Lestijärven hyvinvointimessuilla monipuolista terveysasiaa

Kaisa Suomala
To 28.11.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kotipirtin salin täysi ihmisiä kuunteli hiiren hiljaa nettipoliisi Juha Puurulan ja kokemusasiantuntija Mikko Roihan vakavaa sanomaa päihteistä Lestijärven hyvinvointimessuilla Lestijärvellä.

Puurula ei ollut valmis tuudittautumaan tyytyväisyyteen, vaikka tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan Lestijärvellä ei peruskoululaisten keskuudessa ole huumausaineiden käyttöä.

– Muistakaa, että kyseessä on vain kouluterveyskysely, jossa tämänkokoisella paikkakunnalla saatetaan vastata valheellisesti, koska pienen vastaajamäärän joukosta voidaan helpommin tunnistaa yksilö, hän sanoi.

Puurulan mielestä nuoret tietävät toistensa huumeidenkäytöstä mutta eivät kerro. Tiedon liikkuminen olisi kuitenkin tärkeää – ei siksi, että kokeilijaa saataisiin rangaistua vaan siksi, että nuori saadaan avun piiriin mahdollisimman aikaisin.

Jopa huhupuheet lapsen tai nuoren huumeidenkäytöstä on syytä ottaa vakavasti. Epäilystäkin kuuluu lain mukaan tehdä lastensuojeluilmoitus, Puurula tähdensi erityisesti nuorten kanssa toimiville ammattilaisille.

– Ensimmäinen askel on lastensuojeluilmoitus. Se kuulostaa hurjalta, mutta jos lapsen hyvinvoinnista on huoli, laki velvoittaa tekemään sen. Toinen on ilmoittaa vanhemmille. Vanhempien pitää tietää, mitä lapselle kuuluu. Ja kolmas on poliisi, sillä meillä on käytössä omia keinojamme selvittää, onko huhuissa perää. Sekin on tärkeä saada selville, jos ei ole.

Puurulan jälkeen puhetta jatkoi Mikko Roiko, monessakin mielessä poliisin vanha tuttu. Tavallinen lohtajalainen maatalon poika oli aloittanut alkoholi-, lääke- ja kannabiskokeilut jo teini-iässä oman arvionsa mukaan eniten vilkkauttaan ja uteliaisuuttaan, ja alle 18-vuotiaana ammattikoululaisena käytti ensimmäisen kerran suonensisäistä amfetamiinia.

Huume-elämä jatkui Roikolla useampien katkojen ja sairaalahoidon kautta 25-vuotiaaksi asti. Hänellä päihteiden käyttö liittyi huumerikollisten piireissä pyörimiseen: rahaa ei hänen käsiensä kautta liikkunut niinkään, mutta kämpän ovet olivat aina auki tuttaville tai tutuntutuille.

Juha Puurulan sanat siitä, että huumeiden tosiasiallisesta sisällöstä ei voi tietää mitään, Roiko vahvisti omalla kokemuksellaan.

– Olin jo pitkään poltellut lätkässä myytävää hasista, kun kaveri sanoi että tiedänkö että siinä on opiaattia seassa. Sitä myydään, mikä toimii.

Mikko Roiko on raitistuttuaan kouluttautunut päihdetyöntekijäksi ja työskentelee Soiten Enter-hankkeessa kokemusasiantuntijana ja päihdetyöntekijänä. Hanke oli mukana Lestijärvellä maanantaina järjestetyillä hyvinvointimessuilla, joiden ohjelmaan Puurulan ja Roikon luennot kuuluivat. Päivällä terveyskeskuksessa ja Kotirannassa pidettyjen messujen ohjelmaa jatkettiin illalla Lestijärven seurakuntakodilla.

Järjestäjinä olivat Lestijärven kunta, Soite, Enter-hanke ja Toholammin seurakunta. Messukoordinaattorina toimi Satu-Kaarina Romppainen. Näytteilleasettajia olivat näiden lisäksi muun muassa KELA, Finfami, Muistiluotsi, Avominne, SPR, Etsivä nuorisotyö helluntaiseurakunta ja poliisi.

#