lauantai 4.7.2020 | 05:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Namaste! Kristinusko leviää Nepalissa – Lähettivieras mukana Toholammin lähetysjuhlassa

Kaisa Suomala
Ti 26.11.2019 klo 14:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Namaste! opetti Raju Nepal Toholammin seurakuntakodilla pidetyn lähetysjuhlan alkajaisiksi toholampilaisen Suvi Välikangas-Keron tulkkaamana. Rovastikunnallinen lähettivieras kertoi, että sama tervehdys toimii Nepalissa sekä tavatessa että erotessa, ja siihen liittyy sama ele: kämmenet yhdessä rinnan korkeudella ja pään kumarrus tervehdittävää kohtaan.

Nepalin kielellä lauletun virren jälkeen lähettivieras kertoi seurakuntalaisille kotimaastaan. Kiinan ja Intian välissä Himalajalla sijaitsevan valtion alueella sijaitsee maailman korkein huippu Mount Everest mutta siellä on myös vuoristoylänköä ja tasaista aluetta. Nepal on kehitysmaa, jossa erot syrjäisen maaseudun ja kaupunkien välillä ovat vielä valtavia.

– Nepalilainen traktori, Raju Nepal esitteli kuvaa peltotöissä käytettävästä härkäparista. Vuoristopelloille ei ole teitä, joita pitkin niille saisi vietyä työkoneita.

Nepalilaisista kristittyjä on vain 1,4 prosenttia. Valtauskonto on hindulaisuus johon kuuluu useampi kuin neljä viidestä nepalilaisesta, alle kymmeneen prosenttiin jäävät buddhalaisuus ja islam. Kristittyjä lähettejä on päästetty maahan vasta vuodesta 1951 lähes kahdensadan vuoden kieltoajan jälkeen. Kristityt oli karkoitettu maasta vuonna 1768.

Lähettivieraan mukaan vuonna 2013 tehdyn selvityksen mukaan Nepalin kirkko oli nopeimmin kasvava kristillinen kirkko maailmassa.

– Vaikka rajat olivat kiinni, pinnan alla on tapahtunut lähetystyötä, hän kertoi.

Raju Nepalin aikana kristittyjä ei ole Nepalissa vainottu, mutta yleensä ihmiset pitävät uskonsa salassa. Kokoontuminen ja saarnaaminen on kuitenkin sallittua. Seurakunnat ovat pieniä ja kirkot muutaman hengen kokoontumistiloja, mutta lukumääräisesti niitä on paljon, jopa tuhansia.

Raju Nepal asuu tällä hetkellä Seinäjoella vaimonsa ja poikansa kanssa. Lapsi saa koulussa opetusta sekä englanniksi että suomeksi.

– Poika viihtyy erittäin hyvin Suomessa, koska koulutusjärjestelmä on täällä lasten mieleen.

#