lauantai 6.6.2020 | 19:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lapsiperheet liikkeelle Lestillä – Liikkuva ja hyvinvoiva maaseutu -hanke tuo kuntiin liikuntavirikkeitä toiveiden mukaan

Kaisa Suomala
Ke 6.11.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

On lapsiperheiden vuoro, ja se näkyy. Lestijärven väliaikainen päiväkoti, entinen Yli-Lestin koulu, on lokakuun viimeisenä iltana täynnä tohinaa. Halloween-koristeet ja hämärretyt käytävät tuovat tunnelmaa, mutta liikuntasalissa on turvallisuussyistä kaikki valot päällä: nyt nimittäin liikutaan.

Keplin (Keski-Pohjanmaan liikunta) hallinnoima Liikkuva ja hyvinvoiva maaseutu -hanke on kahden vuoden aikana järjestänyt Lestijärvelle yhteensä viisi erilaista liikuntatapahtumaa lapsiperheille. Kaksi niistä on ollut tänä syksynä, tuorein viime torstaina. Lisäksi on huomioitu muita kohderyhmiä: koululaisille on ollut muun muassa lajikokeiluja, ja hankkeen aloittama miesten liikuntaryhmä on jatkanut lenkkeilyä omatoimisesti.

Hankkeen tavoitteena on elävöittää maaseudun asukkaiden arkea ja näin lisätä liikettä ja liikuntaa sekä hyvinvointia. Nuoria kannustetaan toimintaan mukaan kutsumalla heitä suunnitteluun ja toteuttamaan matalan kynnyksen toimintaa ja kokeiluja.

Hankkeen vetäjäksi tuli tämän vuoden syyskuussa Eeva-Maria Fränti edellisen hankekoordinaattorin Hanna Niemen tilalle. Fränti kertoo, että hanke edistää liikuntaa eri paikkakunnilla sen mukaan, mitä paikallisesti toivotaan. Siksi esimerkiksi Toholammilla on järjestetty tapahtumia erityisesti ikääntyneille ja Lestijärvellä lapsiperheille.

– Lestillä on otettu huomioon esimerkiksi se, että koulun peruskorjauksen ja rakentamisen takia liikuntatilat eivät ole kylällä käytössä. Syyskuun lopulla järjestettiin koululaisille ulkoilupäivä, jolla saatiin esiin erilaisia ideoita ulkoliikuntaan, Eeva-Maria Fränti kertoo.

Toholammilla on puolestaan toivottu koulupäivän jälkeistä iltapäiväliikkaria alakouluikäisille lapsille. Kokeilu on nyt meneillään: kolmesta kerrasta kaksi on vielä jäljellä, ensi ja seuraavana maanantaina. Marraskuun lopussa Toholammille on tulossa jumppaa ja kehonhuoltotunti ikääntyneille miehille ja naisille.

Hankkeen aluetta ovat Lestijärven ja Toholammin lisäksi Kaustinen, Kälviä ja Perho.

Halloween-tapahtuma on keräsi Yli-Lestille peräti kuutisenkymmentä ihmistä. Ulkona liikuttiin keppariradalla, etsimällä heijastimia taskulampun avulla ja hämisverkkoa ylittämällä.

Parin kilometrin päästä oli paikalle tullut neljä jäsentä viisihenkisestä Kumpulaisen perheestä, Niko, Jonna, Louna ja Lenni Kumpulainen. Heille tieto tapahtumasta oli tullut Lestin lapsiperheet -Facebook-ryhmästä.

– Vauva on mummolla, kertoi Niko Kumpulainen, joka auttoi perheen tytärtä Louna Kumpulaista pomppimaan pomppupallolla.

Ojalanperällä asuvan seitsemänhenkisen perheen isä Jouko-Pekka Vertala puolestaan oli tuonut paikalle oman tyttären Jadessan ja naapurista Kerttu-tytön. Lasten leikkiessä temppuradalla ja pomppulinnassa ehtivät aikuiset jutella, mutta keilaaminen onnistui isiltäkin.

Liikkuva ja hyvinvoiva maaseutu –hankeen tavoitteena on innostaa, yhdistää ja uudistaa.

Hanke toteuttaa kahta keskeistä uudenlaisen kehittämisen ajatusta: Living lab -ideaa ja kokeilukulttuuria.

Living lab -toiminta tarkoittaa käyttäjälähtöistä innovaatiotoimintaa, jossa käyttäjät itse tuottavat ongelmiinsa ja tarpeisiinsa sopivia ratkaisuja.

Kokeilukulttuuri taas tarkoittaa sitä, että syntyneitä ideoita kokeillaan jo kehittelyvaiheessa nopeasti ja pienellä budjetilla tai olemassa olevin resurssein.

Onnistuneet liikuntakokeilut konseptoidaan ja jaetaan kaikkien kuntien hyödynnettäviksi.

Toimivat ja parhaat ideat vakiinnutetaan jatkuviksi käytänteiksi hankkeen loputtua.

Hanketta on rahoittanut Leader-ryhmä Pirityiset ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto.

#