maanantai 24.2.2020 | 06:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oskari Tokoi -seuran valokuvanäyttely – Värjärin tuvasta Kannuksen työväentaloksi

Marja-Leena Mattila Lestijoki
Ti 10.9.2019 klo 12:50 [päivitetty ke 14:06]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

KANNUS

Oskari Tokoi -seuralla on monta syytä juhlaan. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 35 vuotta seuran perustamisesta, 30 vuotta Kannuksen työväentalon peruskorjauksen valmistumisesta ja 110 vuotta siitä, kun toimitilaksi ostetun värjärin tuvan ensimmäinen laajennus valmistui. Talo vihittiin työväentalon käyttöön lokakuun 3. päivä 919.

Juhlavuoden kunniaksi seura on koonnut työväentalon lämpiöön näyttelyn, jossa on mukana noin 150 valokuvaa ja lehtileikettä talon historiasta.

– Näyttely ei kerro ainoastaan työväen toiminnasta, vaan mukana on kuvia Kannuksen katukuvasta ennen ja jälkeen palon. Sahan toiminta kuului osana niin Kannuksen kuin työväentalon historiaan. Luonnollisesti mukana on myös kuvia Oskari Tokoin elämästä ja museosta, joka toimii entisessä värjärin tuvassa, kertoo Oskari Tokoi -seuran varapuheenjohtaja Kari Urpilainen.

Kun työväentalon purkutuomio kumottiin, alkoi talon peruskorjaus arkkitehti Matti Huusarin johdolla vuonna 1985, ja vihkiäisiä juhlittiin huhtikuussa 1989.

Peruskorjaus maksoi 1,9 miljoonaa markkaa.

– Suurin osa varoista saatiin valtiolta pienkorjausmäärärahoina. Myös kälviäläinen taidegraafikko Esa Riippa osallistui kustannuksiin kahdella grafiikkasarjalla.

Kari Urpilainen korosti näyttelyn avajaisissa työväentalon peruskorjaukseen palkattujen rakennusmiesten, Esa Lehojärven, Ahti Aution, Einari Kupilan, Aapo Kallion ja Heikki Ketopaikan, osuutta.

– Myös Kannuksen kunta antoi oman panoksensa peruskorjaukseen, sillä seura sai käyttöönsä teknisen johtaja Juhani Vähähyypän ammattiosaamisen, kiitteli Urpilainen.

– Talkoolaisten osuus oli merkittävä. Yhden päivän talkoissa olivat muun muassa silloinen opetusministeri Kaarina Suonio ja SDP:n puoluesihteeri Ulpu Iivari.

Näyttelyyn voi tutustua ensi viikosta lähtien perjantaisin ja lauantaisin kello 12-15 lokakuun puoleen väliin asti. Työväentalon vaiheita esittelevä näyttely on esillä myös tulevana lauantaina, jolloin Oskari Tokoi -seura järjestää Vanhassa vara parempi -seminaarin.

#