maanantai 24.2.2020 | 06:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo Kannuksen Hyvällä tuulella -lähetysjuhlilla – Lähetystyö on elämäntapa

Marja-Leena Mattila Lestijoki
La 7.9.2019 klo 14:35 [päivitetty la 17:49]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kannus

Lähetys lähtee Jumalan rakkaudesta -raamattutunnin ja piispanmessun Oulun hiippakunnan lähetysjuhlilla Kannuksessa lauantaina pitänyt piispa Jukka Keskitalo ei pidä lähetystä työmuotona.

– Lähetystyö on seurakunnan elämäntapa.

Piispa Keskitalo pitää Oulun hiippakunnan lähetysjuhlaa ainutlaatuisena, sillä missään muussa hiippakunnassa ei järjestetä vastaavanlaisia juhlia.

– Täällä on upea lähetysinnostus. Oulun hiippakunnassa on hieno ja elävä perinne järjestää omia lähetysjuhlia, kehuu viime vuoden marraskuussa hiippakunnan piispana aloittanut Keskitalo.

Kannuksen juhlien teema on Hyvällä tuulella.

Piispa Jukka Keskitalo pitää lähetysjuhlia hienona katselmuksena kansainväliseen työhön.

– Juhlilla saa tuntumaa eri maissa työskenteleviin lähetteihin ja seurakuntiin, jotka esimerkiksi vohvelien paistolla ja myymisellä tukevat työtä.

Nykyinen lähetystyö on monimuotoisempaa kuin yli 150 vuotta sitten. Se on kirkkojen välistä yhteistyötä.

– Monissa lähetysmaissa on hengellisesti rikkaita seurakuntia. Pulmana on se, miten pystymme tasaamaan kirkkojen välisiä resursseja. Esimerkiksi Tansaniassa papit kulkevat polkupyörillä. Autosta voi vain haaveilla.

Piispa Jukka Keskitalo muistutti myös suljetuista maista, esimerkiksi Iranista tai Pohjois-Koreasta, jossa lähetystyö on diakonityötä maan politiikan tai uskonnon vuoksi.

Keskitalo on vieraillut Kannuksessa piispan virassa jo kaksi kertaa aikaisemmin.

– Joulun alla olin Kannuksen metsäkirkossa ja rovastikuntavierailulla keväällä, jolloin tapasin Kokkolan rovastikunnan seurakuntien työntekijöitä ja luottamushenkilöitä.

Piispa Keskitalo osallistui lauantaina Kiinan monet kasvot – ajankohtaista Kiinan raamattutyöstä -luentoon, jonka piti Bao Jiayuan.

– Kiina kiinnostaa jo senkin vuoksi, että meillä on kahden biologisen lapsen lisäksi adoptiolapsi Kiinasta.

Suomen luterilaisen evankeliumiyhdistyksen nimikkolähetit Anna-Liisa ja Paavo Markkula toivat juhliin terveiset Keniassa, jossa he tekivät lähetystyötä viisi ja puoli vuotta.

Anna-Liisa Markkula toimi teologisen seminaarin opettajana, ystäväkoulutoiminnassa sekä työaluevastaavana. Paavo Markkula puolestaan oli muun muassa orpoprojektin johtajana, Matongon seminaarin IT-, vesi- ja aurinkosähköprojektien vetäjänä sekä IT-opettajana.

Markkulat olivat usein Kenia-vuosien aikana häkeltyneitä Suomessa käydyistä keskusteluista.

– Kenialaiset äidit ovat tyytyväisiä ja iloisia siitä, kun lapset saavat tänään ruokaa ja ovat terveitä. Mitä huomenna tapahtuu, sitä eivät kenialaiset äidit murehdi.

Anna-Liisa Markkula sai lähetyskipinän jo 10-vuotiaana, kun koulussa vieraili lähetysmaassa työskentelevä henkilö.

– Suoritimme ennen matkaa Keniaan vuoden mittaisen kurssin työn ohessa. Olimme viisissäkymmenissä, ja meillä oli jo aikuiset lapset, joten pystyimme hyvin lähtemään lähetystyöhön.

Markkuloiden tukiseurakuntia olivat Pohjanmaalla Kannuksen lisäksi Kokkola, Kälviä, Lohtaja ja Alavieska.

Lauantaipäivän räväkimmän "show" piti Medialähetys Sanansaattajat Pohjois-Suomen aluepäällikkö Arja Savuoja. Savuoja kertoi oman tarinansa räpäten Lady 3R -roolissa.

Yhdeksänvuotiaasta lähtien migreeniä sairastanut ja yksityiselämän puolella vaikeita vuosikymmeniä elänyt Arja Savuoja yhdisti esityksessään kolme r-kirjainta, runot, räpin ja Raamatun.

– Tulin uskoon vuonna 1996, teologiksi valmistuin vuonna 2010 ja nyt olen onnellisesti naimisissa, kertoo Savuoja, joka toimi aikaisemmin muun muassa parturi-kampaajana, pianonsoitonopettajana ja myyntiedustajana.

Perjantaina alkaneet musiikkia, liikuntaa ja yhdessäoloa korostavat lähetysjuhlat jatkuvat vielä sunnuntaina.

#