maanantai 24.2.2020 | 06:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Himanka odottaa uutta terveysasemaa – Asukkaat äänestivät uudisrakennuksen paikasta

Pia Räihälä Lestijoki
Ti 3.9.2019 klo 20:20 [päivitetty ti 20:33]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Himankalaiset pääsivät tiistai-iltana kertomaan toiveitaan suunnitteilla olevan uuden terveysaseman suhteen. Uudisrakennusta suunnitteleva Kalajoen kaupungin hankeryhmä päätti kuulla kuntalaisten mielipiteitä, ja vanha kunnanvaltuuston kokoushuone käytävätiloineen täyttyikin ääriään myöten.

Arkkitehti Kimmo Heikkilä esitteli tilasuunnitelmia, joiden mukaan terveysasemalle tulisi varsinaisia huonetiloja 640 neliötä. Tästä 90 neliötä olisi liiketiloja, jos vuokralaisiksi löytyy yrittäjiä. Koko kerrosala olisi noin 900 neliötä ja rakennuksen verollinen hinta noin 1,9 miljoonaa euroa.

Terveysasemalle esiteltiin viittä eri sijaintivaihtoehtoa: Raumankarin koulun yhteyteen, nykyisen terveysaseman tontille, Teboilin taakse, palvelukeskuksen yhteyteen tai ravintola Villiminkin viereen, mistä yksityinen omistaja on tarjonnut tonttia.

– Koulun tontille terveysasema ei mahdu ihan kelporatkaisulla. Nykyisen terveysaseman tonttikin on aika ahdas, ja sille rakentaminen edellyttäisi rakennusaikana väistötiloja, kertoi hyvinvointipalvelujohtaja Anne Mäki-Leppilampi.

Nyt ajatuksena on, että terveysasema toimii nykyisissä tiloissaan uusien valmistumiseen asti. Aiemmin sille kaavailtiin väistötilaa entiselle kunnantalolle, mutta Mäki-Leppilammen mukaan suunnitelmasta luovuttiin, koska se olisi vaatinut kunnantaloon niin paljon rakenteellisia muutoksia.

Kaupungin talonrakennuspäällikkö Rauli Mäkitalo totesi palvelukeskuksen tontinkin ahtaaksi, vaikka siitä voitaisiin purkaa kaksi pientä rakennusta pois. Villiminkin viereisen tontin ongelmaksi mainittiin hankalat kulkuyhteydet.

Nykyisen terveysaseman saneerausta koskeneeseen kysymykseen Mäkitalo vastasi, että uuden rakentaminen on varmempaa.

Hankeryhmää johtava Kalajoen kaupunginhallituksen himankalainen puheenjohtaja Riitta A. Tilus kertoi himankalaisten valtuutettujen kannattavan Teboilin vieressä olevaa tonttia.

– Siinä on rakennusoikeutta 3500 neliötä, joten siihen voisi myös myöhemmin jatkaa rakentamista.

Haasteena tosin on tontin läpi kulkeva oja.

– Pannaan putkeen se pikku joki. Siihen tulee heti 20–30 autopaikkaa. Parkkipaikkoja pitää olla tarpeeksi, kun terveysasemalla on neuvolat ja siellä kulkee sairaita ihmisiä, esitti Arto Hekkala.

Yleisössä kannatettiin Teboilin vieressä olevaa tonttia siksikin, että uudisrakennus näkyvällä paikalla nostaisi Himangan imagoa. Tämä sijoituspaikka veikin ylivoimaisen voiton kädennostoäänetyksessä, ja Riitta A. Tilus totesi hankeryhmän jatkavan valmistelua tältä pohjalta.

Rakentamisesta ei vielä ole tehty päätöstä, vaan sen tekee kaupunginvaltuusto hankesuunnitelmien valmistuttua. Niiden takaraja on joulukuun alku. Kaupunginjohtaja Jukka Puoskarin mukaan valtuustossa on kuitenkin varsin suuri poliittinen yksimielisyys terveysaseman rakentamisesta.

– Kalajoella on paljon hankkeita, ja poliittinen vääntö käydään siitä, milloin pääsemme aloittamaan, Riitta A. Tilus arvelee.

Jorma Tikkasen mielestä nyt on aika lopettaa puhuminen ja toimia.

– Rahat ensi vuoden budjettiin ja rakentaminen alkaa keväällä, hän esitti.

Rauli Mäkitalo huomautti, että valtuuston päätöksen jälkeen ensi vuosi kuluisi vielä suunnittelussa.

Yleisön joukossa oli oululainen Maila Kumpulainen, joka on ostamassa taloa Himangalta. Tulevana himankalaisena hän kiitteli terveyspalvelujen palvelualuejohtajan, Kauno Salmisen kommenttia siitä, että perusterveydenhuollon palvelut halutaan Kalajoella tuottaa pääsääntöisesti omana toimintana.

– Ihmiset haluavat muuttaa sellaisiin paikkoihin, joissa terveyspalvelut tuotetaan omana työnä, koska silloin niitä myös valvotaan. Me emme ole ainoita.

Kumpulainen ihasteli myös yleisötilaisuuden järjestämistä.

– Saatte olla hyvin tyytyväisiä, että nämä päättäjät haluavat kuulla veronmaksajia. Pitäkää tämmöiset reilut ja rämäkät välit. Me tulemme hyvillä mielin tänne asumaan.

#