lauantai 4.7.2020 | 11:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Sivullisen pakina: Kertakäyttöelämää

To 8.8.2019 klo 09:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viidessä vuosikymmenessä ehtii tapahtua paljon asioita. Asiat ehtivät myös kääntyä samassa ajassa päälaelleen. Otetaanpa nyt vaikka tämän päivän tavoite päästä eroon turhasta kertakäyttö- ja muovikrääsästä. Muovista tykkänään.

Viisi vuosikymmentä sitten kertakäyttöisyys keittiössä oli uutta ja ihmeellistä ja sitä hehkutettiin mullistavana keksintönä, joka helpottaa perheenäitien elämää. Erityisesti kesämökeille suositeltiin kertakäyttöastioita. Tiskaamisen rasitus sai jäädä pois kun käytetyt astiat voi polttaa iltanuotiolla. Tosin kesämökkielämässä saattaa vieläkin olla sama tapa, kokemuksen puute kyseisestä elämänmuodosta kun estää tiukemman julistuksen.

Markkinoille tullessaan kertakäyttöasiat olivat tavalliselle kuluttajalle sen verran hinnakkaita, ettei niitä raaskittu heittää yhden käyttökerran jälkeen pois, vaan pestiin pari kolmekin kertaa. Kukaan ei ollut huolissaan siitä onko se hyväksi terveydelle.

Paitsi yksittäiset kotitaloudet myös erilaiset joukkomuonittamot siirtyivät kertakäyttöisiin astioihin helppouden vuoksi. Hintakin yleensä halpeni ostettaessa suuria määriä. Eikä pelkästään astiat, myös muovitetut pöytäliinat ja muoviset aterimet ilmestyivät edistyksellisiin paikkoihin. Kaikki oli niin helppoa ja hygieenistä. Luonnonsuojelullinenkin näkökohta kertakäyttöastioiden käytölle löytyi. Etenkin kesämökeillä rannat säästyivät tiskiaineiden saastuttavalta vaikutukselta kun astioita ei tarvinnut lotrata rantavedesä.

Kuusikymmentäluvun alussa syntynyt pikkuveljeni sai kummeiltaan röykkiöittäin kirkkaan värisiä muovisia härpäkkeitä. Ainakin lahjojen antajat olivat ihastuksesta täpinöissään, miten hienoa kun on keksittty noin erinomaisen mainio aine, jonka uskottiin kestävän ikuisuuden. Tänä päivänä tiedetään valitettavan hyvin, ettei ikuisuus ole kaukana muovin eliniästä.

Kertakäyttöisyyden hehkutus on tiessään ja hyvä niin. Jokaisen hankitun turhan muovikääreen ja -esineen tulisi korventaa omassatunnossa. Pikamättöä myyville riittävän korkea saastevero kertakäyttökrääsästä, joka vielä takuuvarmasti päätyy kaduille ja teille. Aterimethan häviävätkin aivan tuota pikaa. Ei helppo elämä ole aina paras ja laadukkain.

Sivullinen

#