lauantai 4.7.2020 | 11:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lohtajalaisille Nivaloille liikunta ja valmentaminen ovat yhteinen elämäntapa – Tämän pohjalta perustettiin myös Kunnossa365

Niina Nivala kannustaa ihmisiä välttämään diettejä ja voimaan hyvin sekä terveellisesti ympäri vuoden

Emma Halla-aho
To 8.8.2019 klo 08:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lohtaja

Lohtajan Ala-Viirteellä hiki virtaa, kun kymmenisen naista tekee toiminnallista treeniä Niina ja Janne Nivalan ohjauksella. Kentältä löytyy muun muassa traktorinrengas, painoliivit, kuntopalloja, harjoittelusäkkejä, kuminauhoja sekä voimaköysi. Toiminnalliset treenit ovat crossfitin kaltaista monipuolista harjoittelua, jotka sisältävät niin voiman, koordinaation, tasapainon kuin aerobisen harjoittelun kehittäviä liikkeitä. Nivalan mukaan tällainen harjoittelu sopii lajin kuin lajin harrastajille, koska on sisällöltään todella monipuolista.

– Yleensä porukka innostuu tästä, koska tämä on niin erilaista verrattuna muihin ryhmäliikuntatunteihin, Niina Nivala tuumaa.

Hän on himankalaissyntyinen liikunnanohjaaja, joka vetää jumppia ja tarjoaa personal trainer -palveluita oman Kunnossa365 toiminimen alla, johon kuuluvat muun muassa saliohjaukset ja -ohjelmat sekä ruokavalioiden yksilöllinen suunnittelu ja ravitsemusneuvot. Nimi Kunnossa365 kuvastaa Nivalan näkökulmaa välttää dieettejä ja voida hyvin ympäri vuoden.

– Aina on jokin buumi päällä, että pitää saada joulukilot pois tai pitää päästä kesäksi rantakuntoon. Haluaisin kannustaa ihmisiä voimaan hyvin ja terveellisesti ympäri vuoden, Nivala toteaa.

Nivalan päivätyö on Kalajoen kaupungin etsivänä nuorisotyöntekijänä. Hän opiskeli työn ohella itselleen liikunnanohjaajan pätevyyden ja valmistui viime syksynä, jolloin perusti myös oman toiminimensä, Kunnossa365.

– Olen vetänyt jumppia sekä tansseja jo ennen kouluttautumistani, joten siitä se idea opiskeluun oikeastaan lähti, Nivala kertoo.

Nivalan oma liikuntahistoria on pitkä ja monipuolinen. Nuorena hän on tanssinut balettia, aerobicia ja sen lisäksi ryhmäliikuntatunnit sekä lenkkeily ovat olleet aina osana arkea. Nivalan liikuntafilosofia on selkeä – Jokaisen täytyisi löytää se oma juttu, mikä on itselle helppo ja mieluisa toteuttaa.

– Tietenkin tärkeintä terveysliikunnan näkökulmasta olisi, että ylipäätään liikkuu ja, että liikkuminen olisi monipuolista, hän tarkentaa.

Liikunta on nelihenkiselle Nivalan perheelle elämäntapa ja perhe liikkuu yhdessä aina kun mahdollista. Aviomies Jannella on myös liikunta-alan koulutus ja hän on työskennellyt alan parissa koko ikänsä. Hän toimii myös vaimonsa oikeana kätenä harjoituksien toteuttamisessa.

– Minulla on Janneen kova luotto. Me mietimme, suunnittelemme ja vedämme harjoitukset yhdessä, Niina Nivala kertoo.

Hänen mukaansa on myös turvallisuuden kannalta parempi, kun vetäjiä on kaksi.

– Paikalla on enemmän silmäpareja neuvomassa ja katsomassa, että liikkeet tehdään oikein ja näin ollen siitä on enemmän hyötyä myös jumpassa kävijöille, Nivala tarkentaa.

Toiminnallisten treenien lisäksi Niina Nivala vetää viikoittain porrastreenejä Kannuksessa sekä tilauksesta pariskunta suunnittelee ja vetävää harjoituksia esimerkiksi seuran joukkueille tai yritysten liikunnallisiin Tyky-päiviin. Pariskunta kannustaa kaikkia tulemaan rohkeasti kokeilemaan esimerkiksi toiminnallisia treenejä, mutta muistuttavat, että ensikertalaisen on tärkeää kertoa itse, jos hänellä on mahdollisia rajoitteita kuten sairauksia tai loukkaantumisia takana, jotta ohjaajina he voivat huomioida sen treenien aikana.

– Tärkeintä harjoittelemisessa ehdottomasti on se, että on hauskaa. Meidän treeneihin tultaessa kannattaa ottaa huumorintaju mukaan, Nivala vinkkaa.

Haaveena Nivalalla on jatkaa Kunnossa365 toimintaa, mutta toistaiseksi hän ei ainakaan ole päivätyöstään luopumassa. Erilaisia visioita tulevaisuuden varalle on jo kuitenkin suunniteltu.

– Haluaisin järjestää ohjatun hyvinvointi- ja treenimatkan. Viime keväänä sellaisen järjestämistä kokeilin epävirallisesti ystävilleni ja uskon, että sille voisi olla kysyntää laajemmastikin, Nivala pohtii.

emma.halla-aho@kpk.fi

Aina on jokin buumi päällä, että pitää saada joulukilot pois tai pitää päästä rantakuntoon kesäksi

#