perjantai 25.9.2020 | 15:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Himankalaiset ystävykset matkaavat yhdessä alkavalle koulutaipaleelle – Lestijokilaaksossa aloittaa tänä vuonna vajaa 200 uutta ekaluokkalaista

Emma Halla-aho
To 8.8.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Himanka

Himankalaisilla ystävyksillä Frida Laurilla ja Janella Korvella on tänään heidän ensimmäinen koulupäivänsä. Reippaat 7-vuotiaat aloittavat ekaluokan Raumankarin koulussa samalla luokalla.

– Hyvillä mielin aloitan koulun, mutta vähän kyllä jännittää, kun se on aivan uusi paikka minulle, Janella Korpi pohtii.

Frida Lauri nyökyttelee ja on ystävänsä kanssa samoilla linjoilla. Kummallakaan tytöistä ei ole vanhempia sisaruksia koulussa, joten tilanne on koko perheelle uusi.

Tytöt listaavat, mitä kaikkea on hankittu: uusia kyniä, kumeja, teroitin, penaali ja reppu. Janellalla on valmiina kotona odottamassa taivaan sininen reppu. Fridalla taas repun osto on vielä edessä, mutta tiedossa on jo millainen.

– Haluan sellaisen väriä vaihtavan kääntöpaljetti repun, niitä saa ainakin Kokkolasta, tuleva ekaluokkalainen kertoo.

Janella odottaa kaikista eniten kouluun menemisessä uusien kavereiden saamista ja Frida taasen ei osaa nimetä vain yhtä asiaa, vaan odottaa tasapuolisesti kaikkea. Molemmat ekaluokkalaiset osaavat jo lukea sekä vähän myös kirjoittaa. Kulunut kesäloma on mennyt tyttöjen mukaan hyvin tehdessä kivoja juttuja.

– Ollaan uitu ja leikitty kavereiden kanssa aika paljon, kaverukset tuumaavat.

Janellan koulumatka taittuu pyörällä tai kävellen, kun matkaa on vain kymmenisen minuuttia. Fridalle kuuluisi taksikyyti, kun kilometrejä kertyy sen verta enemmän, mutta hän kulkee äidin kyydillä, koska menee aamupäiväkerhoon ennen koulun alkua. Myös Janella menee koulun jälkeen iltapäiväkerhoon.

– Koulupäivät alkavat aamulla yhdeksältä ja loppuvat joko yhdeltä tai puoliltapäivin, kertovat tytöt.

Tytöt tuntevat jo entuudestaan paljon tulevia luokkalaisiaan. Heidän laskujensa mukaan ainakin parikymmentä nimeä pitäisi olla tuttuja esikouluajalta. Esikoulussa Frida tykkäsi matematiikasta ja englannista, joten odottaa niitä aineita kaikista eniten. Janella taas odottaa eniten ulkoilua, kun saa leikkiä vapaasti kavereiden kanssa.

Koulun aloituksen lisäksi molemmilla tytöillä alkaa syksyllä uusi harrastus, partio. Tyttöjen äidit alkavat vetää ekaluokkalaisille partiota Himangan partiokololla.

– Talvisin me käymme myös hiihtokoulussa, lisäävät tytöt harrastuslistaansa.

Raumankarin 34-henkisen ensimmäisen luokan opettajina toimivat Susanna Enlund ja Maria Aunola. Luokassa oppilaat saavat samanaikaisopetusta, joka tarkoittaa kahden opettajan yhteisopettajuutta. Usein tiimissä toimii myös koulunkäynninohjaaja. Tulevilla ekaluokkalaisilla on hallussa myös tärkeitä sääntöjä kouluarkeen. Janella muistuttaa esimerkiksi, ettei koulusta saa myöhästyä.

– Ketään ei saa myöskään kiusata eikä jättää ulkopuolelle, tytöt lisäävät yhdessä.

Lestijokilaaksossa tänä vuonna aloittaa yhteensä 176 oppilasta: Kannuksessa 80, Toholammilla 29, Himangalla 34, Lestijärvellä 3 ja Lohtajalla 30.

emma.halla-aho@kpk.fi

Ketään ei saa myöskään kiusata eikä jättää ulkopuolelle

#