sunnuntai 1.8.2021 | 04:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Honkalat innostuivat kokeilemaan tervan valmistusta Lohtajalla – tynnyrit tehdään Rostockin mitoilla

Jorma Rekonen
Ke 7.8.2019 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Lohtajalaisen Risto Honkalan yrityksessä tehdään puusta kaikenlaista. Honkala perusti runsaat kymmenen vuotta sitten armeijasta eläköidyttyään oman yrityksen.

– Monenlaista on tullut tehtyä aina linnunpöntöistä ja jätkänkynttilöistä hirsirakennuksiin asti. Monesti asia etenee niin, että asiakas kertoo toiveensa ja sitten toteutetaan, mies tuumaa.

Ja ideoitahan pitää olla myös yrittäjällä. Nyt Honkalan yrityksessä valmistetaan tervaa ja entisaikojen tervatynnyreitäkin on tehty oikein Rostockin mitoilla. Näin Risto ja Eetu Honkala ottivat harppauksen, joka ulottuu satoja vuosia taaksepäin.

Honkalalla pihkaisimmat osat puista pistetään nyt erilleen. Niistä poltetaan tervaa pyrolyysimenetelmällä vanhan Venäjän oppien mukaisesti. Tervatynnyri puolestaan on tehty tarkoilla mitoilla. Risto Honkala sanoo, että Rostockin mittojen mukaan tynnyrin tilavuus on 125 litraa. Sillä on korkeutta 77 senttimetriä, ja sen halkaisija on 53 senttiä. Tynnyrissä on kahdeksan vannetta.

– Kruunari kävi ne ennen aikaan tarkastamassa ja löi tynnyriin leimansa. Jotkut saattoivat yrittää jujuttaa ja tekivät huomattavasti ne normaalia paksummasta värkistä. Silloinhan tilavuus luonnollisesti pieneni, mutta kruunari huomasi kyllä tällaiset vilppiyritykset. Ne eivät läpäisseet hänen seulaansa, Honkala kertoo tervatynnyrin historiasta.

Tervatynnyrin valmistaminen ei ole mikään yksinkertainen juttu. Se vaatii aivan omanlaisensa välineet. Sellaisten löytäminen jo sinällään on vaatinut työtä. Honkala sanoo, että jos joku kiinnostuu tuollaisen tynnyrin teosta, niin se on heidän yrityksessään nyt mahdollista.

– Kyllä minä lupaan opastaakin, mies naurahtaa.

Äkkiseltään kun hommaa katsoo, opastusta tarvitaan. Toki kädentaitoja omaavat varmasti saavat työn äkkiä hallintaan. Risto Honkala ei sulje pois sitäkään, että hommaa tehtäisiin porukalla.

– Siinähän tulisi samalla sitä sosiaalista kanssakäymistä.

Tervan valmistaminenkin käy Honkalan rakentamalla menetelmällä mukavasti. "Tervatehdas" on rattailla, joten sen liikuttaminen on helppoa.

– Tervan tuoksuun pääsee hyvinkin nopeasti ja sitä itseään tippuu jo parin tunnin kuluttua, kun homma on aloitettu, yrittäjä huomauttaa.

Risto Honkala sanoo, että kuutiosta tulee 30 - 40 litraa tervaa ja parinkymmenen litran puumäärästä tippuu tervaa kuutisen litraa.

Tervahan oli ennen aikaan tärkeä aine, jota käytettiin monenlaiseen tarpeeseen. Tänä päivänäkin käyttöä löytyy.

– Hevosmiehet hakevat tervaa, kun on paarmoja. He voitelevat tervalla hevosen mahan ja paarmat katoavat. Aivan äskettäin puolestaan eräs peukalonsa menettänyt mies haki tervaa ja aikoi voidella sillä peukalon kohdalta ohueksi jääneen nahan, kun on töissä. Nahka kestää paremmin, Honkala kertoo esimerkein tervan käytön laajuudesta tänä päivänä.

#