lauantai 4.7.2020 | 13:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toholammilla kuvataan televisiota – Kandit-sarjassa päästään seuraamaan kunnallisen eläinlääkärin arkea

Kuudennella tuotantokaudella eläinlääketieteen kandidaatti Ilkka Ahola on ensimmäistä kertaa näin isossa vastuussa yksin

Emma Halla-aho
To 1.8.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Toholampi

Kuluneen kesän aikana Toholammilla on kuvattu Ylen Kandit -sarjan kuudennetta tuotantokautta. Kandit-sarjassa seurataan kolmen eläinlääketieteen kandidaatin ensimmäistä itsenäistä eläinlääkärikesää. Sarjan yhtenä henkilönä nähdään toholampilaissyntyisen Ilkka Ahola. 29-vuotiaan eläinlääketieteen opiskelijan työskentelyä seuraa tiiviisti kolmen hengen kuvausryhmä.

– Menen niin syvälle jokaiseen potilastilanteeseen, etten edes huomaa kameroita, Ahola kuitenkin tuumaa.

Ahola toimii Toholammin toisena kunnaneläinlääkärinä tämän kesän ajan. Hänen mukaansa tämä on myös ensimmäinen kosketus näin isosta vastuusta yksin. Hän opiskelee Helsingin yliopistossa eläintieteellisessä viidennettä vuotta eli opintoja on jäljellä enää vuosi. Ahola on itse karjatilalta kotoisin, joten hänelle oli luontevaa hakea ensimmäiseksi kesäksi Toholammille, jossa tiloja on paljon.

– Tunnen tilalliset jo ennestään täältä hyvin niin ajaessakaan ei tarvitse Google Mapsia käyttää, Ahola naurahtaa.

Hänen mukaansa maakunnassa ajokilometrejä kertyy paljon ja päivät venyvät helposti pitkiksi, kun pääpotilaana ovat tuotantoeläimet.

– Tähänastinen kesä maakunnassa on ollut todella kiireinen. Tämä on työlästä aluetta ja töitä kyllä piisaa paljon, Ahola tiivistää.

Aholalla ei juuri vapaa-aikaa ole, mutta silloin kun sellaista löytyy, hän viettää sen mieluusti erilaisten videopelien, japanilaisen kulttuurin tai animen parissa.

– Helsingissä ehdoton suosikkini on Pokemon Go, mutta täällä sen pelaamiseen ei ole ihan yhtä hyviä puitteita kuin Helsingissä, hän toteaa.

Aholan haave on löytää valmistumisen jälkeen kunnalliseläinlääkärin virka ja asettua sitten sille paikkakunnalle.

– Mieluusti lypsykarjarikkaalle seudulle, koska olen itse siihen suuntautunut, hän tarkentaa.

Ahola ei ole haaveillut eläinlääkärin ammatista suinkaan aina. Hän kerksi opiskella kolme vuotta tilastotieteitä yliopistossa ennen kuin tajusi, ettei halua työskennellä esimerkiksi matematiikanopettajana.

– Ajattelin, että eläinlääkiksessä olisi tarpeeksi haastetta ja pääsinkin sitten kolmannella yrittämällä sisään, Ahola kertoo.

Kandit-sarjaan Ahola haki mukaan viime kesänä nähtyään yliopistolla mainoksen. Hän sai tietää tulleensa valituksi ohjelmaan viime keväänä.

– En halua miksikään tv-tähdeksi, mutta minua on aina kiinnostanut miten tv-sarjoja tuotetaan ja nyt tuli mahdollisuus kokea se, kertoo Ahola.

Tällä kaudella sarjaa kuvataan Toholammin lisäksi Vöyrillä ja Ylitorniossa. Toholammilla Aholan kanssa sarjaa on kuvattu tähän mennessä kolme viikkoa, mutta kuvaukset jatkuvat vielä elokuussa. Sarjan toimittajan Anu Köyhäjoki-Järvisen mukaan kaiken kaikkiaan sarjaa varten kuvamateriaalia kertyy noin parisen sataa tuntia. Televisiossa sarja nähdään ensi keväänä.

emma.halla-aho@kpk.fi

Menen niin syvälle

jokaiseen potilastilanteeseen, etten edes huomaa kameroita

#