perjantai 3.12.2021 | 09:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Matti Laitinen ja Mika Liedes olivat pesäpallon kantavia voimia Kannuksessa – Nyt Kokkolan Pallo-Veikkojen taustavoimina liigataipaleella

Joni Mäki-Petäjä
Pe 26.4.2019 klo 07:29 | päivitetty pe 07:43

Täksi kaudeksi jalkapallon Veikkausliigaan noussen Kokkolan Pallo-Veikkojen taustavoimista löytyy kaksi vahvaa Kannuksen Uran pesäpallossa vaikuttanutta kannuslaiskasvattia. KPV:n manageri Matti Laitinen (s.1961) ja myyntipäällikkö Mika Liedes (s.1967) ovat hengessä mukana, kun Ura pelaa tulevalla kaudella Ykköspesiksessä.

– Kyllä siinä karvat nousivat pystyyn, kun olin ratkaisevaa peliä katsomassa Kannuksessa päävalmentaja Jarmo Korhosen kanssa. Hieno saavutus Uralta, Laitinen sanoo.

Laitisen pesäpalloinnostus alkoi aikanaan Kannuksen Roikolan koulusta, jossa opettaja Yrjö Mäkelä laittoi oppilaat pelaamaan pesäpalloa.

– Pelattiin pesäpalloa ja talvella hiihdettiin. Yrjölle oli kunnia-asia, ettei Roikola hävinnyt pesäpallossa muille kouluille, Ohennevalta koulua käynyt Laitinen naurahtaa.

Mika Liedeksellä innostus lähti 7-vuotiaana, kun hän meni Vihannan Jukan vetämään pesiskouluun.

– Siihen aikaan oli pelejä tosi paljon. Sitä pelattiin monessa eri ikäryhmässä ja sitten myöhemmin myös miesten kakkosjoukkueessa nuorena poikana, kaksi C-ikäisten Itä-Länttäkin pelannut Liedes muistelee.

Laitisen ensimmäinen miesten kakkosjoukkueen peli oli 1975 Kerttulan kentällä Toholammilla.

– Paikalla oli 600 katsojaa ja kyllä siinä nuorta miestä hiillostettiin, Laitinen sanoo.

Liedeksen mielestä juuri pelit Toholampia vastaan olivat aina kesän kohokohtia.

– Kyllä siinä maila tärräsi erilailla kuin normaalisti. Pesisajoilta on jäänyt monta hyvää kaverisuhdetta, jotka jatkuvat edelleen, Liedes sanoo.

Laitinen sanoo, että kun KPV:n nousu varmistui viime syksynä, hän sai satoja onnitteluja entisiltä pesiskavereilta.

– Ne tuntuivat kaikkein mukavimmilta. Seppälän Teppo oli pitänyt kisastudiota Erkki-isänsä ja Luomasen Kallen kanssa. Sielä Teppo soitteli ja onnitteli. Se kyllä lämmitti kovasti, Laitinen tunnustaa.

Lukkarin paikalla viihtynyt Laitinen seurasi montaa lukkarikollegaa juniorina.

– Lamun Heikki, Syrjälän Tenho, Haapakosken Sakari, Hotakaisen Simo, Laitinen luettelee maakunnan lukkareita.

Uran lisäksi Laitinen ja Liedes pelasivat pesäpalloa Vetelissä ja Kokkolan Kirissä.

– Vuonna 1985 asuin jo tulevan vaimoni kanssa Marinkaisissa ja tarkoitus oli tuleva kesä olla pelaamatta pesäpalloa. Sitten Urassa lukkaroinut Lamun Mika meni Kuulaan ja Ura tarvitsi lukkaria. Joki-Korpelan Esa minua kävi maanittelemassa ja niin lukkaroin taas. Tuli siinä painojakin nostettua enemmän ja olin ensin melko kankeana lukkarin hommiin, mutta siitä ne paikat aukeni, Laitinen muistelee.

Laitisen pesäpalloura loppui Kokkolassa 1997. Liedes pelasi vielä Urassa 90-luvun lopulla.

– 90-luvun alussa pelasin Vetelissä ja meille ei ollut niin kovin hyvä porukka. Olin kopparina ja hain aika monta palloa, isäukko siinä meinas, että pitäisikö sun myydä henkilökohtainen selkämainos pelipaitaan, Liedes naurahtaa.

Hurtti huumori ja tietty jätkämäisyys kuului sen ajan pesäpalloon.

– Pikkaisen olemme huolissamme pesäpallon liiallisesta virkämiesmäisyydestä. Peliin tarvitaan persoonia ja kaikki ei saisi olla niin roolitettua. Se, että lyöjiä saa jättää välistä, on huonoin sääntömuutos mitä pesiksessä on koskaan tehty. Turpakäräjät kuuluvat ehdottomasti pesäpalloon. Kun fyysistä kontaktia ei pesiksessä ole, niin se henkinen ”sodankäynti” kuuluu asiaan, miehet kertovat.

Miehet aikovat tulla katsomaan Lestijoki-areenalle tulevana kesänä Uran pelejä.

– Kyllä KPV:n ja Uran otteluita seurataan tarkasti. Aina, kun mahdollista kentän laidalla ollaan, Uran kasvatit lupaavat.

”Mäkelän Yrjölle oli kunnia-asia, ettei Roikola hävinnyt pesäpallossa muille kouluille.

”Isäukko siinä meinas, että pitäisikö sun myydä henkilö-kohtainen selkämainos pelipaitaan.

#