lauantai 22.1.2022 | 23:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toholammin hallintojohtaja Anette Törmänen-Lindqvist sai hypätä työssä liikkuvaan junaan ja pitää siitä – "Maaseutu on tärkeä pitää elävänä"

To 25.4.2019 klo 11:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaisa Suomala

Anette Törmänen-Lindqvist istuutuu hetkeksi hallintojohtajan työhuoneessa Toholammin kunnantalolla. Hetkeksi, sillä seisomakorkeudella olevalla työpöydällä riittää tehtävää: juoksevien asioiden lisäksi on päässyt kertymään hoitamattomia rutiinitöitä, kun edellinen hallintojohtaja oli loppuvaiheessa pitkään poissa ja virkaa on hoidettu erilaisilla sijaisjärjestelyillä.

– Ehkä tilanne näkyy siinä, että töitä oli jäänyt rästiin. Nyt on paljon erilaisten ohjeiden ja raporttien tekemistä, huhtikuun alussa aloittanut eli kolme viikkoa työssään ollut Törmänen-Lindqvist sanoo.

Seuraus on se, että työhön on pitänyt käydä heti käsiksi, mutta Anette Törmänen-Lindqvistille se sopii. Käytettävät tietokoneohjelmat ovat tuttuja aikaisemmista työpaikoista, ja matkan varrella oppii lisää.

– Töitä on ollut alusta lähtien, joten on päässyt hyvin tekemisen makuun, hän sanoo.

Uuvuttava tahti ei kuitenkaan ole.

– Ei tokikaan. Taloon on ollut mukava tulla, ensivaikutelma on ollut hyvä. Täällä on hyvä tunnelma tehdä töitä, hallintojohtaja kertoo.

Hyvä tunnelma tulee hänen mielestään yhdessä tekemisen meiningistä.

– Täällä julkaistiin vain vähän aikaa sitten työhyvinvointikysely, josta näkyy, että ihmiset ovat motivoituneita tekemään töitä.

Kunta on monipuolinen työkenttä

Toholampi on Anette Törmänen-Lindqvistille ensimmäinen kunta-alan työpaikka, ja ensimmäinen työpaikka pienessä kunnassa. Työn sisällön puolesta kunnan pienuus näyttäytyy hänelle laaja-alaisuutena ja monipuolisuutena: hallittavia asioitahan kunnassa on niin sivistys- kuin teknisellä puolella, talous- ja henkilöstöhallinnossa.

info

Anette Törmänen-Lindqvist

Hallintojohtaja Toholammin kunnassa 1.4. 2019 lähtien

Hallintotieteiden maisteri, Vaasan yliopisto

Syntynyt Hudiksvallissa, Ruotsissa vuonna 1970 (49-vuotias)

Lapsuus ja nuoruus Kolarissa

Asuu Kokkolassa, perheeseen kuuluu aviomies

Harrastaa liikuntaa ja puutarhanhoitoa.

Miltä Toholammin kaltaisten pienten kuntien asema näyttää tulevaisuudessa?

– Elinvoimainen maaseutu on tärkeä ylläpitää, se tulee ensimmäisenä mieleen, Anette Törmänen-Lindqvist sanoo.

– Maalta kotoisin olevana minulle on tärkeää maaseudun elinvoimaisuus. Lisäksi yhteistyö muiden kuntien kanssa on tärkeää ja se varmasti vain lisääntyy.

Toholampi ympäristökuntineen, samoin Kaustisen seutukunta, johon Toholampi kuuluu, olivat Törmänen-Lindqvistille ennestään vierasta aluetta.

– Toisaalta minulla ei ole silloin mitään ennakkoasenteitakaan. Hyvin olen päässyt mukaan, ja töitähän täällä tehdään ja tullaan tekemään.

Toholammilla hallintojohtaja kulkee Kokkolasta, jossa hän on asunut toistakymmentä vuotta. Hän asuu kahdestaan Villan koulussa luokanopettajana työskentelevän aviomiehensä kanssa. Koti on pari vuotta sitten rakennettu omakotitalo, jonka isoa pihaa on viime kesänä alettu yhdessä laittaa kuntoon.

– Puutarhassa on kaikennäköistä tekemistä, joten puutarhanhoito on nyt tärkein harrastus. Lisäksi liikun eri tavoin. Pihaan saatiin viime kesänä rakennettua nurmikkoa, kivetyksiä ja havuistutuksia, ja tänä kesänä jatketaan. Ehkä tulee laitettua pienimuotoista kasvimaatakin.

Pitkä hallintokokemus

Anette Törmänen-Lindqvistillä on pitkä työkokemus valtionhallinnosta, erityisesti työ- ja elinkeinohallinnosta. Sen jälkeen hän on ollut hallintopäällikkönä Jokilaaksojen pelastuslaitoksella Ylivieskassa. Hän viihtyi työpaikassa, mutta halusi laajentaa osaamistaan.

Toholammille on Kokkolasta vähän lyhyempi työmatka kuin Ylivieskaan.

– Olen tottunut kulkemaan pitkiä työmatkoja, Törmänen-Lindqvist sanoo.

– Ei työmatka ole nykyisin oleellinen kysymys. Ihmiset ovat tottuneita kulkemaan töihin pitkänkin välimatkan päähän, ja töitä tänne on tultu tekemään.

#