sunnuntai 25.8.2019 | 07:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kari Gromoff vastaa Manolis Huukille: Sivistyspalveluiden lautakunnan puheenjohtajan mietteitä

Lestijoki+
Ke 6.2.2019 klo 20:00

Manolis Huuki esitti mielipidekirjoituksessaan (Lestijoki 24.1.) väitteitä, jotka edellyttävät oikomista sekä kommenttia. Sekä rehtorijärjestelyt että lautakuntatyöskentely ovat silmissäni edenneet kovin eri tavalla kuin Huuki värikkäässä kertomuksessaan kuvasi.

Rehtorijärjestelyistä on käyty keskusteluja kaupunkimme päätöksenteossa niin kokouspöytien äärellä kuin iltakoulunkin merkeissä, asiallisessa hengessä osapuolia kuunnellen.

Aikaisemmin on ollut lukiolla ja yläkoululla omat rehtorit, joiden alaisina on ollut myös samoja opettajia. Tällä hetkellä on käynnissä kokeilu, jossa Kannuksen yläasteen ja lukion rehtorin toimia hoitaa yksi henkilö.

Kun johdetaan samoja henkilöitä samassa kiinteistössä, pitää vastuunjako saada selkeäksi. Asian ratkaiseminen on vastuumme päättäjinä niin rehtoreita, opettajia kuin oppilaitakin kohtaan.

Huukin lehdissä esittämä heitto huonosta hallinnosta tulee puun takaa. Kokouspöydissä, epävirallisissa keskusteluissa tai virkateitä pitkin ei viitteitä moisesta ole ilmennyt, eikä lautakunnan jäsen Huukikaan ole työskentelymme ohessa moista epäilyä esittänyt tai perustellut. Asiat kokouksiin ja iltakouluihin on sivistystoimenjohtajan toimesta tuotu hyvin valmisteltuina.

Puheenjohtajana velvollisuuteni on hakea yhteisymmärrystä, saada lautakunnan jäsenten ääni kuuluviin, sekä huolehtia, että asioiden eri näkökulmat käsitellään. Yhtenä työkaluna ovat epäviralliset iltakoulut, jossa keskustellaan perusteellisempaa tuumailua vaativista asioista vapaassa ja luottamuksellisessa ilmapiirissä.

Keskusteleva läpikäynti johtaa parhaimmillaan yhteisymmärrykseen, jota haimme myös rehtoriasiaa käsitelleessä iltakoulussa.

Huuki väitti kirjoituksessaan, että painostin perussuomalaisten Lasse Lehtistä yksimielisyyteen. Otin yllättävän syytöksen vakavasti, ja keskustelimme Lehtisen kanssa väitteestä. Lehtisen mukaan hän ei kokenut tulleensa painostetuksi, enkä minä kokenut häntä painostavani. Jokainen lautakunnan jäsen on vapaasti saanut ilmaista mielipiteensä.

Yhteisistä asioista on tärkeää käydä myös julkista keskustelua. Lautakunnassa ja iltakouluissa keskustellaan keskinäisen luottamuksen hengessä. Reilu peli mahdollistaa rakentavan työskentelyn. Jos asioista tai työskentelystämme on sanottavaa, voi palautteen antaa kasvotusten. Lautakunnan jäsenten on voitava osallistua keskusteluun pelkäämättä, että seuraavalla viikolla riepotellaan puheenvuoroja mielipidepalstalla, vieläpä omituisin tulkinnoin ja syytöksin. Lautakunnan puheenjohtajana toivon, että jatkossakin käydään rakentavaa keskustelua, toisiamme sekä kuntalaisten tärkeitä asioita kunnioittaen.

Kari Gromoff

Sivistyspalveluiden lautakunnan pj

#