maanantai 17.6.2019 | 13:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veikko Väntänen Unto Orjalalle: Kiitos kommentista

Lestijoki+
Ma 7.1.2019 klo 20:00

Kiitos kommentista ja siitä, että Unto Orjala olet lukenut juttuni. Kävi kuitenkin kuten usein, lukemista ei ymmärretty ja kommentti luiskahti propagandan tasolle. En sanonut, enkä ehdottanut, että suomalaisten puolustustahtoa pitäisi alentaa. Korostin, kuinka maata puolustetaan monella tavalla. Aseellinen puolustaminen tulee tietysti kysymykseen, kun muut keinot on käytetty, tai ei muita keinoja osattu käyttää.

Tunnen itseni imarrelluksi Orjalan kertoessa minun tuoneen idästä oppeja. Hän tuntee asian nähtävästi paremmin kuin minä itse. Kaikkein kauimpana idässä olen käynyt Australian itärannalla ja Israelissa. Australian valkoiselta väestöltä ei juuri filosofista keskustelua heru. Olen kyllä kiinnostunut alkuperäisväestön ”Dream Time” ajattelusta, mutta en tunne sitä kovin hyvin. Olen kuitenkin saanut sen kuvan, että alkuperäiset australialaiset ihmissuhteissaan noudattavat rauhan omaisen ratkaisun periaatetta.

Israelissa ja Palestiinassa on myös ihmisiä, jotka yrittävät löytää ratkaisua maan vaikeaan tilanteeseen ja yrittävät saada verenvuodatuksen loppumaan. Tuolta alueelta oli syntyisin Joulun Ruhtinas, joka eläessään julisti rauhan sanomaa aramean kielellä. Hänen sanomaansa voisimme kaikki kunnioittaa, edes pyhäisin ja joulun aikaan.

Kiinalaisen filosofin Kunfutsen oppeihin aion tutustua tarkemmin, jos terveyttä ja elämää riittää. Mahadma Gandhi esti intialaisten vapaustaistelun muuttumisen sodaksi Iso-Britannian miehittäjiä vastaan. Hän kannatti niin sanottua passiivista vastarintaa. Nelson Mandela esti sodan syttymisen Etelä-Afrikassa ja apatheid-hallinto suostui vapaisiin vaaleihin. Dag Hammarsköld, YK:n pääsihteerinä purki useitakin sodaksi kiihtymässä olleita konflikteja. Niitä sotia, jotka on voitu estää ei sanotakaan sodiksi, niillähän ei ole nimiä.

Niin Suomen nykyisen itärajan tuntumassa on tunnetun historiaVeii aikana käyty 42 sotaa. Niitä Venäjä aloitti sodan 1808 ja Neuvostoliitto 1939. Suomi aloitti sodan 1941 ja Ruotsi aloitti loput 39. (Lähde: Professori Matti Klinge tv-ohjelmassa Suomi on ruotsalainen) Olen mieluummin naiivi rauhanrakentaja, kuin intomielinen sodanlietsoja.

Veikko Väntänen

res.alik.

Toholampi

JK, Minut valittiin aliupseerikouluun kapteeni Kurunmäen saatesanoilla: ”Suomen armeijalla ei ole

vara hukata noin komeaa komentoääntä."

#