perjantai 14.12.2018 | 16:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Toholammin MLL:n perhekahvila siirtyi Katariinan Kamarille – yhteisessä lounaspöydässä sukupolvet kohtaavat

Lestijoki+ | Pe 5.10.2018 klo 07:00

Kaisa Suomala

Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Toholammin yhdistyksen perhekahvila on toiminut syyskuun puolestavälistä uusissa tiloissa, Katariinan Kamarilla. Uudet tilat ovat tuoneet muutakin uutta: perhekahvilassa on mahdollisuus ruokailuun.

Perhekahvila järjestettiin viime vuoteen asti Toholammin kirjaston alakerran monitoimitilassa. Kävijämäärät ovat vaihdelleet kovasti vuosittain, ja kun viime vuonna toiminta vaikutti hiljentyneen, yhdistyksen aktiivit alkoivat miettiä, mitä uutta keksittäisiin.

– Yksi kävijä kertoi, että jossain muualla oli ollut ruokailu kerhon yhteydessä. Mietimme, mikä voisi olla sopiva paikka, jossa olisi lounasmahdollisuus, ja kun Katariinan kamari tuli mieleen, soitin melkein saman tien Kortetmaan Maijalle. Hän oli heti mukana, kertoo MLL Toholammin sihteeri Laura Remesaho.

Remesahon mukaan uusi paikka otetaan aluksi käyttöön kokeiluna.

– Lähdettiin katsomaan, löytävätkö ihmiset tänne, hän sanoo.

Toholammilla on arkisin useana aamupäivänä tekemistä perheille, joissa on pieniä lapsia kotona. MLL:n lisäksi ohjelmaa tarjoaa maanantaille siirtynyt seurakunnan perhekerho ja torstain avoin päiväkoti.

– Mutta sehän on positiivinen asia, että on tekemistä. Tarjontakin vaihtelee kovasti vuodesta toiseen.

Vanhusten tukiasuntojen oleskelu- ja ruokailutila sopii hyvin perhekahvilan käyttöön, sillä aamupäiväaikaan se on periaatteessa tyhjillään.

– Aamupala on syöty ja ruoka tarjotaan kello 11 jälkeen, jolloin asukkaatkin tulevat syömään. Silloin saavat lapset ihastella vanhuksia ja vanhukset lapsia. Tähänastisilla kerroilla on ollut jo paljon mukavia hetkiä, sillä yksi- ja kaksivuotiaat taaperothan ovat mummoista ja papoista aivan innoissaan, Remesaho sanoo.

Päivi Mäntylä Katariinan Kamarin keittiöltä kertoo, että perhekahvilaa varten ruokaa tehdään hieman tavallista isompi määrä mutta ei paljon.

– Perjantai on meillä tähän asti ollut kasvispäivä, mutta on ollut puhetta, että muutamme sen keittopäiväksi. Keitto on lapsille monesti helppo ja maistuva ruoka, Mäntylä sanoo.

Mielellään taloon on nuoret kävijät otettu vastaan.

– Ihan mukavaa vaihtelua kaikin puolin.

Lapsiperheen aikataulua yhteislounas helpottaa, sanoo Laura Remesaho.

– Tämähän on sellaiseen aikaan, että pienillä lapsilla on jo kova nälkä ja joka tapauksessa kotona pitäisi olla melkeinpä ruoka valmiina. Nyt saa kotiin mentyä laittaa pienimmän suoraan päiväunille.

Vanhustenviikko tulossa

Katariinan Kamari ja yrityksen toinen yksikkö Mirjamitupa ovat mukana myös ensi viikolla vietettävässä vanhustenviikossa.

Maanantaina 8.10. Mirjamituvalla on avointen ovien päivä 20-vuotisjuhlan kunniaksi, tiistaina vanhukset käyvät metsästäjien laavulla ja torstaina päiväkahvilla Viitalassa.

Vanhustenviikkoa vietetään 7.–14.10. Tämän vuoden teema on "Iloa toimeliaisuudesta".

#
Fingerpori