keskiviikko 21.11.2018 | 22:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Arkeologiset kaivaukset käynnistyivät tänään Kannuksen Kivinevalla – ensimmäiset löydöt tehtiin heti pintamaan alta

Lestijoki+ | Ke 5.9.2018 klo 13:07 [päivitetty ke 13:18]

Outi Yli-Arvo

Arkeologiset kaivaukset Kivinevan kivikautisilla asumuspainanteilla käynnistyivät tänään Kannuksessa. Perjantaihin saakka tutkimaan pääsee yleisö, ja ensi viikolla kaivauksia tekevät Märsylän koulun oppilaat. Kaivauksiin oli saapunut aamupäivällä reilu kymmenkunta kiinnostunutta, ja heidän töitään valvoo neljä arkeologia. Paikan päältä oli tehty löytöjä – palanutta kiveä ja kvartsi-iskoksia – heti pintamaan alta, kun aluetta oli valmisteltu kaivauksia varten. Varsinaisissa yleisökaivauksissa ensimmäisen tunnin alta paikalta löytyi useita kvartsikappaleita.

Kivinevan kivikautinen kylä on melko uusi löytö, eikä asuinpaikalla ole tehty arkeologisia kaivauksia aiemmin. Sen havaitsi ensimmäisenä Museoviraston arkeologi Petro Pesonen vinovalovarjosteista vuonna 2016, minkä jälkeen hän kävi todentamassa asumukset paikan päällä.

Kyseessä on särkkämäinen hiekkaniemeke, jolta tunnetaan 15 asumuspainannetta eli kivikautista asumuksen pohjaa. Painanteet sijaitsevat riveissä muodostaen paikoin rivi- ja paritaloja.

#
Fingerpori