maanantai 17.12.2018 | 02:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ravut hävinneet Lestijokilaaksosta - Kannuksen vesistöistä rapuja voi vielä löytää

Lestijoki+ | Ti 7.8.2018 klo 09:25 [päivitetty ke 11:49]

Maija Rahkola

Ravustuskausi on parhaillaan käynnissä, mutta lestijokilaaksosta rapuja ei Keski-Pohjanmaan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Eero Hakalan mukaan kannata etsiä. Rapuja saattaa saada saalikseen vielä sattumanvaraisesti Kannuksen vesistöistä, mutta Lestijärveltä ja Lestijoelta ravut ovat lähes kokonaan hävinneet. Kannuksesta saatava rapumääräkään ei Hakalan mukaan yllä tasolle, jossa ravustaminen olisi kaupallisesti edes kannattavaa.

– Noin toistakymmentä vuotta sitten Lestijärvessä todettiin täpläraputyypin rutto, jonka jälkeen joki- ja täplärapukannat ovat Lestijärvestä ja Lestijoesta vuosien saatossa hävinneet.

Hakala kertoo, että jokiravut kestävät jonkin verran omaa ruttotyyppiään, mutta täpläravun levittämää sieni-infektiota vastaan sille ei ole kehittynyt evoluution saatossa puolustusmekanismia. Tämän vuoksi täplärapuja ei tulisikaan istuttaa koskaan samoihin vesistöihin jokirapujen kanssa.

– 1980-luvulla Lestijärveen istutettiin täplärapuja tarkoituksena seurata kannan kasvua. Tutkijat huomasivat, että täpläravut eivät kykene muodostamaan kantoja, jotka kestäisivät ravustamisen. Olemmekin yrittäneet pitää peukkuja, että kovat talvipakkaset hävittäisivät täplärapukannan Lestijärvestä lopullisesti, jotta jokirapuja olisi mahdollisuus vielä istuttaa, Hakala toteaa.

Tänä vuonna ravustuskausi päättyy 31.lokakuuta.

#
Fingerpori