maanantai 17.12.2018 | 02:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Purettavasta Lestijärven Discolandista löydettiin asbestia

Lestijoki+ | To 2.8.2018 klo 08:15

Hanna Rautio

Lestijärvellä sijaitsevasta, purkutyön alla olevasta entisestä tanssipaikasta Discolandista on löytynyt asbestia. Asbestilöytö tehtiin kartoituksen myötä sen jälkeen, kun purkutyöt oli jo aloitettu pari viikkoa sitten.

Tanssilavan purkutyön tekee joukkueelleen talkootyönä Haapajärven Kiilat Hockeyn juniorijoukkue, valmentajat ja noin 15-vuotiaiden pelaajien vanhemmat.

– Asbestikartoitusta ei itse asiassa tehty ennen purkutyön aloittamista. Olettamus oli, että kohteessa ei ole asbestia, koska tilassa ei ollut lämmitysputkia, joiden yhteydessä asbestia voi usein olla, vastaa Lestijärven kunnan rakennustarkastaja Kaisa Mäkelä.

Mäkelä ei osaa sanoa, miten asbestiepäilyt syntyivät, mutta nyt kartoitus on tehty ja purkutyöt ovat keskeytyksissä kunnes ammattilaiset ovat purkaneet asbestin Discolandista.

Asbestia löytyi purkutyömaalta pieneltä, noin 20 neliömetrin alalta lattiasta ja seinästä kaapistojen välitilakaistaleesta, joissa on käytetty muovimattoa.

Asbestikohtia ei oltu purettu ennen kuin ne todettiin.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (Avi) työsuojelutarkastaja Timo Penttinen sanoo, että purkukohteen asbestikartoitus pitää lähtökohtaisesti tehdä ennen kuin työ aloitetaan, mutta varsinaista vahinkoa ei ole tapahtunut, jos kartoitus tehdään kuitenkin ennen kuin asbestikohtia puretaan.

– Selvä laiminlyönti olisi tapahtunut, jos asbestia olisi purettu, mutta niin ei tässä tapauksessa ole käynyt.

Asbestikartoituksen tilaa rakennuttaja tai urakoitsijat. Discolandin tapauksessa kartoitusvastuu on kiinteistön omistajalla ja purkutyön teettäjällä eli Lestijärven kunnalla.

Asbestikartoituksia tekevät yksityiset yritykset, usein samat, joilla on viranomaisen myöntämä lupa asbestipurkujen tekemiseen. Purkutyön tekevä yritys ilmoittaa työstä Aville.

Penttinen sai tietää Discolandin asbestilöydöstä vieraillessaan paikalla ohikulkumatkalla muihin tehtäviin.

– Kokonaispurkumäärän nähden asbestia on todella pieni määrä, eikä se ole mitenkään pölyävässä muodossa.

– Tietysti asbestin kanssa pitää olla erityisen tarkkana, kun on kyse purkutyömaalla työskentelevistä nuorista henkilöistä. En yhtään vähättele asbestin vaaroja, Penttinen jatkaa.

Avin tarkastajan mukaan Discolandin tapauksessa rakennuksen purkajat eivät ole olleet vaarassa asbestin suhteen, koska sitä sisältävät paikat on jätetty koskemattomiksi. Sen sijaan muita vaaranpaikkoja suurella purkutyömaalla voi olla nuorille.

– Esimerkiksi erilaisia sortumavaaroja, mutta niitä purkajat olivat miettineet ja ne tuntuivat olevan hallinnassa.

Työsuojelutarkastaja Timo Penttinen myös huomauttaa, että työsuojelulainsäädäntöä ei sovelleta talkootyöhön, jollaisena juniorijoukkueen edustajat purkutyön tekevät joukkueensa hyväksi.

Purkutöissä olevan joukkueen yksi vanhemmista, lestijärveläinen Esa Hietapakka on erittäin harmissaan syntyneestä asbestikohusta. Hietapakka on sitä mieltä, että heidän työurakkaansa yritetään sabotoida.

– Ei kai lapsia päästettäisi sinne, jos siellä olisi vaarallista. Hyvä tietysti, että asia selvitetään.

Hietapakka sanoo, että he jatkavat purku-urakkaansa, kun ammattilaiset ovat poistaneet asbestin. Työ oli alunperin määrä saada valmiiksi elokuun loppuun mennessä, mutta nyt aikataulu viivästyy keskeytyksen vuoksi.

Rakennustarkastaja Mäkelä sanoo, että kunta joustaa purkuaikataulussa.

Asbesti on terveydelle vaarallinen kuitumineraali, jota on käytetty aiemmin rakennusmateriaalina hyvän tulenkestävyytensä vuoksi. Hengitetty asbestipöly varastoituu ihmisen keuhkoihin ja sen on todettu aiheuttavan parantumattomia hengityselinsairauksia kuten keuhkosyöpää.

#
Fingerpori