Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

4H pitää Toholammin kesäkukat kunnossa

Lestijoki+ | Ke 4.7.2018 klo 17:30

Kaisa Suomala

Toholammin 4H-yhdistys työllistää tänä kesänä yhteensä 33 nuorta erimittaisiin työsuhteisiin. Työssä on nurmikonleikkaajia ja kukkienhoitajia, mutta nuoria on töissä myös päiväleirien vetäjinä sekä vanhusten viriketoiminnassa Männistön palvelukeskuksessa.

– Nurmikonleikkaajat ovat töissä koko kesän, muut kaksi tai kolme viikkoa. Suurimmalla osalla kukkienhoitajista on kaksi viikkoa, mutta osa on ottanut toisen työjakson koulun alla elokuussa, kertoo 4H:n toiminnanjohtaja Sari Pajakoski.

Ensimmäistä työviikkoaan töissä olleet Pinja Saukko ja Ruut Asiala olivat toimineet juuri näin. Heillä on yksi työviikko kesäkuussa ja kaksi viikkoa myöhemmin kesällä.

Työssä 13-vuotias Saukko ja 15-vuotias Asiala ovat viihtyneet hyvin. Ainoat epämiellyttävät työpäivät olisivat sellaisia, että olisi paahtavan kuuma tai sataisi kaatamalla, Pinja Saukko arveli. Työpäivät alkavat aamukahdeksalta ja päättyvät, kun päivän urakka on saatu päätökseen.

Toholammin 4H:n kukkienhoitajien kesä alkoi kesäkukkien istuttamisella kunnan varikolla säilytettyihin suuriin ruukkuihin. Monivuotiset tuijat ja pensaat talvehtivat samoissa ruukuissa, ja kesäksi niiden lomaan istutetaan värikkäitä yksivuotisia kukkia. Päivittäinen työ myöhemmin kesällä koostuu kukkien nyppimisestä, mullan kuopsuttamisesta, kastelusta ja lannoituksesta. Ruukkuistutusten lisäksi hoidetaan kunnan rakennusten kukkapenkkejä, ja kohteelta toiselle kuljetaan jalan, työvälineet kärryssä.

Toholammin kunta on ostanut kukkienhoitotyön 4H:lta useimpina 2000-luvun vuosina, Sari Pajakoski kertoo.

– On kädenojennus kunnalta ulkoistaa hoito, että saamme työllistää nuoria, hän sanoo.

Pajakoski sanoo haluavansa mieluummin tarjota mahdollisimman monelle nuorelle lyhyen työmahdollisuuden kuin harvemmalle esimerkiksi kuukauden. Aivan kaikille työtä ei ole silti voitu tarjota. Hakemuksia töihin tuli 55.

– Meillä on hallituksen linjaus siitä, että ensisijaisesti työllistämme 4H-yhdistyksen jäseniä. Sitten katsotaan, kuka mihinkin työhön olisi sopiva, Pajakoski kertoo.

#
Fingerpori