Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yksityinen sahayrittäjä pelasti Kannuksen tuotannon – Hasa Oy osti Eskolan sahan

Lestijoki+
Ti 12.6.2018 klo 13:03 [päivitetty ti 13:23]

Antti Savela (KP)

Haapajärvellä ja Haapavedellä toimiva Hasa Oy on ostanut Eskolan sahan liiketoiminnan Metsäliitto Osuuskuntaan kuuluvalta Metsä Fibre Oy:ltä. Virallisesti omistus vaihtuu 2. heinäkuuta.

Yksityinen sahayrittäjä pelasti Kannuksen tuotannon, sillä metsäintegraatti Metsä Fibre harkitsi Eskolan sahan sulkemista ja oli jo käynnistänyt yt-neuvottelut Eskolan tuotannossa. Neuvottelujen edistyessä saha myytiin Haapajärvelle.

Työntekijät siirtyvät Hasa:lle vanhoina työntekijöinä. Eskolan sahalla on työntekijöitä 11 henkilöä ja sahalle työskentelee 22 henkilöä urakoitsijoiden työntekijöinä, eli yhteensä 33 henkilöä.

Eskolan saha on ollut Metsä Woodin kuudesta suomalaisesta sahasta pienin. Sen vuotuinen kuusi- ja mäntysahatavaran määrä on ollut vajaat 50 000 kuutiota.

Hasa Oy arvioi tuotannon olevan jatkossa 70 000 kuutiota sahatavaraa, eli toiminta tulee jatkumaan hieman entistä suurempana. Liikevaihdon arvioidaan olevan noin 15 miljoonaa euroa. Sahan tuotteita ovat sahatavara, sahahake, puru ja kuori. Tuotteet myydään kotimaahan, Pohjois-Afrikkaan, Aasiaan ja EU-maihin. Raakapuun tarpeen arvioidaan olevan 170 000 kuutiota. Raakapuu ostetaan lähialueelta.

Hasa on vuosikymmenen sisällä modernisoinut isolla investointiohjelmalla sekä Haapajärven ja Haapaveden sahat. Niiden yhteenlaskettu puunhankintamäärä on ollut jopa 800 000 kuution luokkaa. Määrä on mittava, sillä vertailun vuoksi suuret sellutehtaat käyttävät puuta noin 3 miljoonaa kuutiota.

Yritysoston myötä Hasan henkilökuntamäärä nousee noin 200:aan.

#
Fingerpori