Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kesälehti: Lestijoen rannoilla käy kesämökkikauppa – innokkaimmat ostajat liikkeellä nyt

Lestijoki+
To 14.6.2018 klo 09:00

Kaisa Suomala

– Kesämökkikauppa on vilkastunut, sanoo Heidi Kokkonen, Ylempi kiinteistönvälittäjä YKV ja Tähtikodit LKV:n yrittäjä.

Kokkonen on seurannut alaa tiiviisti sisältä yli kymmenen vuotta – yhdestoista tulee pian täyteen – ja sanoo, että usean vuoden jakson ajan kesäasuntoja ja mökkitontteja ostettiin varsin varovaisesti tämänhetkiseen verrattuna.

Nyt kesällä niitä nimenomaisesti liikkuu. Kokkosen ja hänen isänsä ja yrityskumppaninsa Veikko Heikkisen mukaan eniten kohteita tulee myyntiin touko-kesäkuussa. Kesäkoti laitetaan yleensä myyntiin vasta sitten, kun sen ympäristö on edukseen ja myös asiakkaat ovat virittyneet ajatukseen omasta kesäpaikasta.

– Asiakkaat pyrkivät siihen, että pääsisivät mökille jo samaksi kesäksi. Maksimissaan kolmen kuukauden odotusaika hyväksytään, sen sisällä pitäisi päästä muuttamaan, Veikko Heikkinen sanoo.

Tällä hetkellä käyvät hyvin kaupaksi myös omakotitalot.

– Viime ja tänä vuonna on selvästi näkynyt, että uudet, 2000-luvun omakotitalot ovat suosiossa. Olen tehnyt kauppaa jopa 400 000 euron omakotikiinteistöstä.

Omakotitalokaupan ilmiö on, että Kannus vetää ulkopaikkakuntalaisia.

Kiinteistönvälittäjä saa nauttia kesälomansa pieninä palasina. Yrittäjinä Kokkonen ja Heikkinen tietävät, että puhelin pitää olla päällä, sillä heinäkuu on kovin myyntikuukausi.

– Nyt kun on valoisaa, työpäivät ovat pitkiä, Heidi Kokkonen sanoo. Hänelle ei ole tavatonta, että uutta kohdetta käydään kuvaamassa netin myyntikuvia varten vaikka iltaseitsemältä, kun asiakkaalla on vapaata ja valoa riittää.

Kuvat ovat tärkeitä, samoin kohteen siistiminen ja valmistelu niitä varten, sillä visuaalisuus myy. Tosiostajat eivät niinkään kierrä enää yleisnäyttöjä vaan netistä katsotaan kohteen tiedot ja kuvat ja pyydetään yksityisesittely, varsinkin maaseudulla.

– Sanomme aina myyvälle asiakkaalle, jos on joku pikku fiksaus, joka kannattaa tehdä, sillä se vaikuttaa sekä hintaan että myyntiaikaan. Perusjuttuja on leikata nurmikot, siistiä piha ja huolehtia, ettei liian henkilökohtaisia tavaroita ole näkyvillä. Remontointiin ja stailauksiin olemme käyttäneet ja suositelleet oman paikkakunnan palveluita, samoin ilmakuvauksiin ja videointiin – kaikki mahdolliset työkalut myynnin eteen! Heidi Kokkonen tähdentää.

Innokkaimmat ostajat ennen juhannusta

– Siksi aloitimme toukokuussa, että pääsemme heti tähän markkinaan kiinni. Nyt on paras myyntiaika kaikelle.

Näin sanoo Jori Brandt, Kiinteistönvälitys Pron toimitusjohtaja LKV. Kokkolassakin toimiva Kiinteistönvälitys Pro on Kannuksessa uusi tulokas, mutta sen myyntineuvottelija Paula Karttusella on vankka kuuden vuoden kokemus myyntineuvottelijana kiinteistöalalla ja vakuutusalalla hän on toiminut kymmenen vuotta. Saman katon alta Asematie 4:stä on nyt LähiTapiolan vakuutusedustus ja kiinteistövälityspalvelut, sillä Paula Karttunen toimii molemmissa.

Jori Brandtin mukaan mökkien hyvää myyntiaikaa on koko kesä, mutta innokkaimmat ostajat tekevät kaupat juhannukseen mennessä.

– Halutaan omalle mökille juhannukseksi, hän sanoo.

Muuten kesällä käydään kauppaa kaikista asuin- ja lomakiinteistöistä.

– Menee omakotitalot, mökit ja osakkeet. Sehän on luonnollista: talvella, kun on metri lunta pihalla, ei puutarhasta saa samanlaista mielikuvaa.

Stailauksesta on tullut kiinteistökaupassa trendi enemmän ja enemmän, vahvistavat Karttunen ja Brandt.

– Sillä saadaan ostaja katsomaan itse asuntoa, ei myyjän tavaroita. Nettikuvien pitää näyttää hyvältä. Myyntiajaksi kannattaa siksi rohkeasti siirtää tavaraa varastoon ja kysyä stailausapua.

Jori Brandt ja Paula Karttunen palvelevat molemmat koko toiminta-alueella. 1980-luvulta asti Kiinteistönvälittäjä LKV:n pätevyyden omannut Brandt on myös maanmittauslaitoksen määräämä kaupanvahvistaja. Kannuksen toimistossa tehdään siten myös perukirjoja, notariaattitoimeksiantoja ja virallisia arvioita esimerkiksi pankeille.

Paula Karttusen mielestä vakuutus- ja kiinteistöpalveluilla on selkeä yhteys. Hän pitää luontevana työnä olla asiakkaiden kanssa luottamuksellisesti yhteydessä, kun puhutaan suurista asioista kuten kodin myynnistä, ostamisesta ja vakuutusturvasta perheille.

– Toivotamme lämpimästi kaikki asiakkaat keskustelemaan elämän suurista asioista ja löytämään parhaat ratkaisut, sanovat Jori Brandt ja Paula Karttunen Kiinteistönvälitys Pron uutukaisessa Kannuksen-toimistossa.

”Realismilla liikkeelle”

– Realistisella tasolla pitää olla liikkeellä, muistuttaa Toholammilla toimiva Asuntolandia LKV:n kiinteistönvälittäjä Raimo Ahokas.

Vaikka korkotaso on matalalla, ostajat eivät hänen mielestään tällä hetkellä tartu liian korkealle hinnoiteltuihin kohteisiin. Niihin voi olla vaikea saada rahoitusta: lainanantajat ovat tarkkoja. Mökin myynnissä auttaa, että se on ikäisekseen hyvässä kunnossa ja siisti.

Kesä on asunnonvaihdon aktiiviaikaa, vahvistaa Ahokaskin, ja lomakohteet kiinnostavat muuta vuodenaikaa enemmän erityisesti kevätpuolella kesää. Paljon tarjontaa on varustetasoltaan vaatimattomista mökeistä, joita poistuu suurten ikäluokkien käytöstä.

– En tiedä, mihin geeneihin se meissä vetoaa, että kiinnostus on veden äärelle, mutta niissäkin arvo on aiemmista vuosista hieman tullut alaspäin, Ahokas varoittaa.

”Kaikki myyty”

– Tällä hetkellä kaikki kesämökit, mitä minulle on alueelta tullut myyntiin, ovat menneet ennen ensiesittelyä, sanoo kiinteistönvälittäjä LKV Minna Visuri Jokilaaksojen Op-Kiinteistökeskuksesta.

Hän arvelee nopeiden kauppojen syyksi hyvää sijaintia ja sopivaa hintaluokkaa.

– Ne ovat olleet Lestijoen rannalla sijaitsevia rantamökkejä, joita on uskoakseni tulossa kesällä myyntiin lisääkin.

Omakotikohteista tällä hetkellä ostetaan mieluiten uusia tai hyväksi remontoituja taloja. Rakennusvuosi 2000 on vedenjakaja esimerkiksi rivitaloasuntojen kaupasta, ja taloyhtiön taloudenhoito ja remonteista huolehtiminen vaikuttaa.

– Rahoittajien vaikutus näkyy tässä. Ostajat varovat nykyisin, ettei asuntokaupan jälkeen tule lisäkustannuksia esimerkiksi remonttilainasta. Pankit haluavat tietää näistä tarkasti.

#
Fingerpori