Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kesälehti: Navetan uusi elämä – Sami ja Katja Hovila toteuttivat haaveensa elämää kuhisevasta pihapiiristä maalaismaisemassa Toholammilla

Lestijoki+
Ke 13.6.2018 klo 16:30

Kaisa Suomala

Vanhan maalaistalon pihapiiri perinteisen kylänraitin varrella, näkymä loivasti kumpuilevien peltojen yli jokilaaksoon. Talossa tilaa perheelle, ulkorakennuksissa tavaroille ja toiminnalle.

Jotain tällaista oli haaveissa Lohtajan Marinkaisissa viihtyneillä Sami ja Katja Hovilalla. Maaseutua oli ympärillä merenrantakylässäkin, mutta ei sellaista tilaa, jossa olisi sopinut hyvin pitämään esimerkiksi eläimiä.

Toiveita vastaava talo löytyi Toholammilta Kleemolasta, jossa Hovilat ovat nyt asuneet vajaat neljä vuotta.

Rakennukset olivat muuttaessa siistissä kunnossa, mutta niitä on remontoitu omaa makua ja omia tarpeita vastaaviksi.

– Sisältä riisuttiin hirttä esille mahdollisimman paljon ja viime kesänä tehtiin kuisti vähän erilaiseksi kuin alkuperäinen. Ulkorakennuksiin laitettiin rännit, että vedet tulevat hallitusti kaivoihin, Sami Hovila luettelee.

Suurimman muodonmuutoksen vanha navetta on kokenut sisältä. Siellä, missä ennen oli lehmiä, on nyt monta erillistä tilaa: on Samin mainostoimisto sosiaalitiloineen, on tilaa teipata autoja, ja onpa vielä paikka eläimillekin – ei enää lehmille vaan kanoille. Niillä on yhden ikkunan ulkopuolella tarha, johon ne pääsevät ulkoilemaan myös lintujen muuttoaikana, kun kanoja ei voi pitää vapaana, ja sisällä on niiden kanala.

– On hauskaa, että silloinkin, kun ne ovat vapaana pihalla, ne tulevat munimaan sisälle, Katja Hovila sanoo.

Paaliseinä ja pulpetti

Navetan ylisillä on oleskelutilaa, joka käy vaikka juhlapaikaksi tai kesäkahvilaksi. Se on kalustettu vanhalla, Sami Hovilan mukaan sieltä täältä löytyneellä tavaralla.

– Tänne on haalittu Laurin (talon edellinen omistaja Lauri Kleemola) jäljiltä löytyneitä ja omasta käytöstä poistettuja tavaroita. Lohtajan Kesoilin vanhan kyltin hankin kauan kauan sitten, ja puhelinkatoksen hommasi Salon Marko jostain, hän esittelee.

Tilan katkaisee heinäpaaleista koottu seinä, joka on pystytetty jo toista kertaa.

– Se on jouduttu purkamaan, kun tuolla käy kovalla tuulella sellainen vilakka harjan suuntaisesti että seinä alkoi kallistua, Hovila kertoo.

Vanhan koulukartan, pulpetin ja höyläpenkkien kanssa sulassa sovussa on itse tehtyjä elementtejä kuten sinkkiämpäreistä ja vanhasta kärrynpyörästä tehdyt valaisimet. Pärekattoa korostava epäsuora valaistus on vielä haaveissa.

Toimintaa pikku hiljaa

Navetanvintti siistittiin heti muuttovuonna omaan käyttöön, kun sinne tuotiin sohvat ja viriteltiin valkokangas perheen oleskelua varten. Pysyvää toimintaa siellä ei vielä ole, sillä sellaiseen ei parin elämäntilanteessa aika riitä. Tilat sinänsä antaisivat eväitä vaikkapa suolahuoneen, akustiikkahuoneen tai muun rauhoittumistilan rakentamiseen.

Pop up -kahvilaa on joskus pidetty, ja sellaista Sami Hovila ajattelee kokeilla jatkossakin.

– Laittaisi kyltit teitten varsille ja katsoisi ketä tulee, hän sanoo.

Toukokuisena tiistaiaamuna piha kuhisee elämää, sillä Hovilat ovat kutsuneet kylään väkeä sekä omalta kylältä että Toholammin kirkolta. Kleemolan kyläkoulusta on paikalle kävellyt koululaisia, ja autot kuljettavat pihaan Mirjamituvan ja Katariinan Kamarin väkeä sekä Toholammin marttoja. Laaja kirjo elämänkokemusta, kun paikallaolijoilla on ikää kuudesta vuodesta lähelle sataa, Sami Hovila tuumii.

Kaikenikäiset löytävät salista paikkansa, koiralla ja kanalla riittää rapsuttajia ja isäntäväki kuskaa kahvia.

Koululaisilla on mielessä jo kesä. Luokkakaverit Alica Rinnevuori ja Aino Karjalainen kertovat odottavansa eniten uimista. Missä on siihen paras paikka?

– Ohtakarissa, sanoo Alica.

– Meidän talon lähellä oleva monttu, sanoo puolestaan Aino.

Kukkokiekuu, kuuluttaa kukko alakerrasta.

#
Fingerpori