Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Omalla nimellä -kolumni: Muualta tullu

Lestijoki+ | To 17.5.2018 klo 06:05

Kävin viime viikolla kummipojan syntymäpäivillä Nivalassa, ikään kuin kotikulmillani. Kummipoikani äiti kun on paras ystäväni jo (kehtaako sitä edes sanoa) 26 vuoden takaa, ja tie Sarjankylälle on tullut ajettua paitsi autolla, myös vintattua polkupyörällä jokusen monta kertaa. Koska oma lapsuudenkotini on jo aika päivää sitten myyty, olen lievästi kateellinen ystävälleni, joka saa jatkaa perheensä ja sukunsa vuosisataista tarinaa. Näin sekarotuisena sarjanahteelais-savolais-sieviläis-suistamolaisena vankat sukujuuret yhdessä paikassa kuulostavat eksoottiselta, vaikka olenkin aina itseäni tituleerannut juuri nivalaiseksi.

Harva on profeetta omalla maallaan, jollei sitten omista vuosisataisia sukujuurakoita ja oikean sukunimen. Siitä hatunnosto Eskolaan, missä metsäratahistorian ansiosta kyläläiset ovat tottuneet jos jonkinmoisiin muualta tulleisiin hiihtäjiin ja ymmärtäneet sen arvon, mitä verenperinnön sekoittuminen aikaansaa ihmisten ideointi-, oppimis- ja suoranaisiin häpeämättömyysominaisuuksiin. Sen yhtäläisyyden olen huomannut sekä Nivalassa että Eskolassa, että toisin kuin muualla Keski-Pohjanmaalla, vaatimattomuutta ei ole taakaksi asti. (Tässäkin kohtaa joku peruskeskipohjalainen sanoo, että taas niitä eskolalaisia kehutaan, että eikö se riitä jo.)

Jos tässä jaarittelussa on jokin pointti, niin se on siinä, että mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen myös eritaustaisten ihmisten ymmärtämisessä on hyödyksi. Jos oma perusta on vankka ja kunnossa, sille voivat rakentaa myös muut. Näin saadaan mukavasti uusia tuulia ja näkemyksiä samalla säilyttäen sen, mikä on oikeasti tärkeää. Eskolassa espanjalaiset vapaaehtoistyöntekijät opettelevat muun muassa teatterikahvikulttuuria, soramonttu-uintia ja sopivaa suomalaista seisomaetäisyyttä. Mitä sinä opettaisit muualta tulleelle, vaikkapa sitten nivalaiselle? Jos keksit heti muutaman esimerkin, voit olla huoletta kulttuuri-identiteettisi säilymisen suhteen.

Lestijokilaaksoon muuttanut eli siis ”lemu”

Miia Tiilikainen

#
Fingerpori