Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Neuvolatarkastuksia päiväkotiin Toholammilla

Lestijoki+
Ti 8.5.2018 klo 17:00

Toholammilla kokeillaan varhaiskasvatusneuvolaa. Se tarkoittaa, että päivähoidossa olevien lasten kaksi- ja puolivuotistarkastus voidaan tehdä päivähoidon tiloissa ja yhteistyössä varhaiskasvatuksen kanssa. Menetelmää kokeillaan toukokuussa kaksi- ja puolivuotiaiden ikäryhmällä.

Kunnan varhaiskasvatuksen ja neuvolan välistä yhteistyötä tehdään Kokkolassa ja Toholammilla. Neuvolatarkastus voidaan tehdä kokonaisuudessaan päivähoidon tiloissa neuvolan terveydenhoitajan kanssa sovittuna aikana. Huoltajat ovat läsnä terveydenhoitajan tekemässä tarkastuksessa. Kaikille muille ikäryhmille terveydenhoitajan tarkastus tehdään lastenneuvolassa.

Yhteistyössä mukana olevissa päiväkodeissa lapsen oman ryhmän lastentarhanopettaja arvioi lapsen tunneilmaisun, yhteistyötaitojen ja puheen sekä liikunnallisten ja käden taitojen kehitystä LENE (leikki-ikäisen neurologinen kehitys) -menetelmän avulla. LENE-arvion jälkeen neuvolatarkastus jatkuu neuvolan terveydenhoitajan tekemällä terveystarkastuksella.

Yhteistyön tavoitteena on edistää lasten ja perheiden hyvinvointia. Vanhempien, varhaiskasvatuksen ja neuvolan toimivalla yhteistyöllä on Soiten tiedotteen mukaan suuri merkitys lapsen kokonaiskehityksen arvioinnissa ja seurannassa sekä koko perheen voimavarojen tukemisessa.

Varhaiskasvatusneuvolan yhteistyömenetelmä on otettu aluksi käyttöön Kokkolan Koivuhaan ja Peurankadun päiväkodeissa sekä Sateenkaaren päiväkodissa Toholammilla. Pilotista saatujen kokemusten perusteella päätetään toimintamallin laajentamisesta Soiten alueella.

Uusia toimintamalleja kehitetään osana Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa (LAPE). Piloteista kerätään palautetta toimintamallin laajentamisen ja juurruttamisen tueksi.

#
Fingerpori