Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Alpo Ylitalolle ja vähän muillekin

Lestijoki+
Ke 9.5.2018 klo 09:05

Vappu oli ja meni ja näyttää siltä, että osittain vappu puheet osuivat ja upposivat. Alpo Ylitalo vastasi Kari Urpilaiseen mielipidekirjoitukseen, joka koski Kokkolan satamanväylän ruoppausta ja siitä koituvien kustannusten maksamista. Lisäksi Alpo Ylitalo sivusi Antti Rinteen vappupuhetta populistiseksi vaalipuheeksi, kun Rinne kertoi SDP olevan valmis korottamaan alle 1400 euroa kuussa saavien eläkkeitä 100 eurolla kuussa seuraavalla hallituskaudella.

Ymmärrän Kari Urpilaisen huolen. Kokkolan satamanväylän ruoppaus hankkeen rahoituksesta ja niistä periaatteista, joilla tämän kaltaiset hankkeet on hoidettu aikaisemmin. Ovatko kunnat ja kaupungit avaamassa sellaisen Pandoran lippaan, josta ei ole paluuta. Ttähän asti tämän kaltaiset hankkeet ovat olleet valtion rahoittesia. Johtaako tämän kaltainen kehitys siihen, että köyhät kunnat ja kaupungit eivät pysy kasvussa mukana, jos ei ole varaa irrottaa budjetista rahaa aikaisemmin valtion rahoitteisiin infrahankkeisiin.

Kuten Kari Urpilainen kirjoitti sosiaalidemokraatit eivät vastusta hanketta, mutta kyseenalaistavat valtion vetäytymisen osittain rahoitusvastuusta. Vastaavanlaista toimintaa on ollut nähtävillä muuallakin maakunnassamme.

Toinen asia, jonka Alpo Ylitalo otti esille ja leimasi populistisiksi vaalipuheiksi, oli Antti Rinteen avaus vappupuheessaan 100 euron nettokorotus alle 1400 euron eläkkeisiin.

Mielestäni Antti Rinteen avaus on kannatettavaa ja jopa toteutettavissa seuraavalla vaalikaudella. Rahoitus löytyy veropohjaa laajentamalla esimerkiksi 5 prosentin lähdevero eläkesijoitusrahastoille, yleishyödyllisille yhteisöille ja säätiöille. Arviolta tämä vero tuottaisi noin 500 miljoonan verotulot valtiolle, jolla katettaisiin iso osa korotuksesta.

Takuueläkettä sai 2017 noin 101700 henkilöä, takuueläkkeen saajista puolet oli yli 60-vuotiaita ja alle 30-vuotiaita 13500 eli 13 prosenttia. Suomessa asuvan vähimmäiseläke on 775.27 euroa kuukaudessa. Takuueläkettä voi saada henkilö, joka saa vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä tai maatalousyrittäjän luopumistukea saavalla myös 65 täyttävä työkyvytön maahanmuuttaja voi saada takuueläkkeen.

Tässä on suuri joukko ihmisiä, jotka miettivät, kuinka tulee toimeen pienellä noin 775 euron takuueläkkeellä. Tämän lisäksi on vielä suurempi joukko eläkeläisiä, joiden eläketulo jää alle 1400 euroon kuukaudessa. Korottamalla näiden eläkeläisten nettoeläkettä 100 eurolla kuukaudessa olisi osoitus vastuullisesta sosiaalipolitiikasta.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että tämä hallituksen vastuullinen sosiaalipolitiikka johtaa leikkauksiin. Nytkin noin 80 000 työttömältä aktiivimalli leikkaa työttömyyskorvauksia. Yritystukien uudelleen arviointia ja niiden tarkoituksen mukaisuutta arvioitaessa tulos oli puhdas nolla.

Populismia tai ei. Selkeä tarve olisi noin 100 euron nettokorotukseen eläkkeisiin. Köyhyysraja on laskennallisesti Suomessa 1190 euron nettotulot kuukaudessa.

Ari Huuki

palkkasihteeri

Kannus

SDP

#
Fingerpori